5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Alacahan turizme kazandırılacak

TARİHİ ALACAHAN TURİZME KAZANDIRILACAK

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, bir dönem terk edilen tarihi eserlerin yeniden restore edilerek hayata döndürülmesi gerektiğini belirterek “Alacahan’da bunlardan biri. Alacahan’ın kente ve turizme kazandırılması gerekir” dedi.

Tarihi eserlerin topluma kazandırılması ve yeniden hayata döndürülmesinin turizm sektörünü olumlu yönde etkileyeceğini ifade eden Vali Kızılcık “Bu kapsamda 17. yüzyıldan kalma bir tarihi miras olan Alacahan’ın da kente ve turizme kazandırılması gerekir.

Alacahan’la birlikte bitişiğinde bulunan tarihi Türk hamamının da projeye katılması yararlı olacaktır. Öncelikle bu tür yenileme çalışmalarına başlamadan önce kent halkı tarafından ne amaçla kullanılacağına karar verilmelidir. Alacahan’ın sıradan bir çarşı haline dönüştürülmemesine dikkat edilmelidir. Tarihi dokusu ve o mistik havasının verilmesine özen gösterilmelidir. Belirli dallarda sınırlandırılması ve kendi içinde bir uyum ve bütünlük sağlayan hijyenik bir mekan haline dönüştürülmesi gerekmektedir. Bugün Bedesten örneğinde yaşadığımız bir Çin mallarının satıldığı mekan haline dönüşmesi çok doğru olmaz. Mekanın oluşturulmasında eski doku ortaya çıkmalı ve spesifik bir yelpazede çalışma yapılmalıdır” dedi.

Türkiye'de Amasya ve Safranbolu özelliğinde Trabzon’un Ortahisar mahallesinde benzer bir kümelenme görüldüğünü de hatırlatan Vali Kızılcık, "Buradaki hikayeleri ve evleri ortaya çıkardığımızda bu bölge özel bir mahalle haline gelecektir. Ortahisar mahallesindeki mistik havayı ortaya çıkarmayı istiyoruz. Bunu başardığımızda gerek ülke gerekse yerel turizme bir ekonomik katma değer kazandırılacaktır” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile Trabzon Kadın Girişimciler Kurulu’nun tarihi Alacahan’ın

yenilenerek burada ‘Trabzon İş Geliştirme Merkezi kurmayı düşündükleri öğrenildi. TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Alacahan projesinin kentteki istihdama belirli bir oranda çözüm sağlayacağını aynı zamanda turistik bir işlev kazandırılacağını, her iki kapsamda da çalışmanın kente ekonomik katkı sağlayacağını işaret etti.

TARİHİ ALACAHAN TURİZME KAZANDIRILACAK
TARİHİ ALACAHAN TURİZME KAZANDIRILACAK
İHA
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2009 Pazartesi 11:09:04
Güncelleme :14 Aralık 2009 Pazartesi 13:40:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?