2
Mayıs
2024
Perşembe
TRABZON

Anma töreninde duygu dolu anlar yaşandı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 66. yıldönümünde düzenlenen çeşitli etkinliklerle anıldı.

Trabzon Valiliği önündeki tören alanında Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ve saat 09.05’te sirenler eşliğinde saygı duruşuyla başlayan anma törenlerine daha sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen etkinliklerle devam edildi. Anma programında ilk olarak KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü öğrencilerinden oluşan koro, Atatürk’ü anlatan çeşitli eserler seslendirdi. Daha sonra KTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hikmet Öksüz, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Doç. Dr. Öksüz, Atatürk’ü anlayabilmek için onun yetiştiği dönemin şartlarını iyi tahlil etmek gerektiğini belirterek, Avrupalı devletlerin yükseliş içinde olduğu bu dönemde Osmanlı İmparatorluğu’nun hızla gerilediğini söyledi.

Bu durumun temel nedeninin askeri güç ile iktisadi güç arasındaki dengenin bozulması olduğunu kaydeden Öksüz, "Doğal olarak bu bozulmanın, çöküntünün olumsuz yansımaları kısa sürede kendini göstermiştir. Osmanlı İmparatorluğu bu gelişmeler karşısında kendini yenileyememiş ve gelişmelere ayak uyduramamıştır. Bu olumsuz durumdan kurtulmak için girişilen hareketler de başarıya ulaşamamış ve Osmanlı İmparatorluğu da 1. Dünya Savaşı’ndan sonra imparatorlukların tasfiyesi sürecinde 1918 yılında fiilen son bulmuştur" dedi.

Emperyalist devletlerin ’Şark Meselesi’ni halletmek için girişmiş oldukları topraklarımızı işgal hadiselerine karşı Mustafa Kemal önderliğinde milli mücadele başlatıldığını ve Misak-ı Milli sınırları içerisinde milli bir Türk Devleti kurulduğunu ifade eden Doç. Dr. Öksüz, "Ancak Atatürk’ü yücelten bu vatan kurtarıcılığı ve tam bağımsız mütecanis bir devlet kuruculuğu da değildir. Onu ölümsüzleştiren olayların belki de en önemlisi kurduğu devletin sonsuza kadar bağımsız olarak yaşayabilmesi için aldığı tedbirler, yani inkılaplarıdır. Atatürk’ün batılılaşma hareketi, batıya rağmen batılılaşma olup amaç; Türk milletini dünya milletleri içinde saygın ve şerefli yerine oturtmaktır" diye konuştu.

Konuşmasının sonunda AKM Konferans Salonu’ndaki öğrencilere seslenen Doç. Dr. Öksüz, "O’nun Türk gençliğine bıraktığı en önemli miras, hayatta en hakiki mürşit olarak ilim ve fenni bırakmasıdır. Kıymetli Türk gençliği, küreselleşme adıyla yaşanan süreçte bugün dahili ve harici bedhahlar geçen asrın başında olduğu gibi yeniden harekete geçmiştir. Şimdi şımaran, azgınlaşan bu çevreler Türk Devleti’ne ezeli öfkelerini kabartmaktadır. Bunlara asil kanınızdan alacağınız cesaretle cevap vereceksiniz. Atatürk’ün sizden istediği de budur. Atatürk gençliği böyle olmalıdır. Ne mutlu Türküm diyene!" şeklinde konuştu.

Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir, Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, 48. İç Güvenlik Tugay Komutanı Tuğgeneral Bahadır Uçkan’ın yanısıra çok sayıda öğrenci ve askerin dinleyici olarak katıldığı programda daha sonra İst. Kur. Yzb. İsmail Gündüz de slayt gösterisi eşliğinde Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını, savaşlarını ve inkılaplarını anlattı. Programın sonunda Kanuni Anadolu Lisesi öğrencileri ’Atatürk’ü Anma Senaryosu’ adlı Atatürk’ün sözlerini canlandıran ve Türk gençliğinin ona olan duygularını anlatan bir gösteri sundular.

trabzon
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2004 Çarşamba 13:48:34
Güncelleme :10 Kasım 2004 Çarşamba 13:54:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?