5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Arıcılık paneli yapıldı

Trabzon ili Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından ‘Trabzon'da Arıcılık’ konulu panel düzenlendi.
Trabzon İl Müftülüğü Niyazi Şahinbaş Toplantı Salonunda yapılan panelde Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Türkiye’de arıcılık ve birliğin faaliyetleriyle ilgili bilgi verirken, diğer konuşmacılar da yöresel ballar, bal arıları, polen, arı sütü, organik bal üretimi, arı hastalıkları ve zararlıları hakkında konuşmalar yaptı.

Türkiye’de yapılan arıcılıkla ilgili konuşan Yılmaz, Türkiye’nin geniş flora sahaları, bal verimi yüksek çiçek çeşitleri ve zengin doğal kaynaklarıyla arıcılık için son derece uygun şartlara sahip bir ülke olduğunu söyledi.
Türkiye’de arıcılık için uygun potansiyelin bulunduğunu belirten Yılmaz, bu potansiyelin tam olarak kullanılamadığına dikkat çekti.
Türkiye'de arıcılıkla uğraşanların yeterli teknoloji ve bilgi birikimine sahip olduğunu belirten Yılmaz, “Arı çeşitliliğinin yüzde 22'si, ballı bitkilerin yüzde 50'den fazlasının Türkiye'de bulunuyor. Kültürel arı zenginliğimiz, arıcılık kültürümüz var. Bunları daha iyi organize ederek ve daha bilinçli arıcılık yaparak dünya lideri olmaya adayız” dedi.

Türkiye arıcılığını geliştirmek için yapılması gerekenleri de anlatan Yılmaz, bunun için ilk olarak arıcılıkla ilgili bir kanun hazırlanması gerektiğini dile getirerek şöyle konuştu:
“Türkiye’de arıcılıkla uğraşan üreticiler bilinçlendirilmeli ve kovan başına 40 kilogram bal üretimi hedeflenmelidir. Arıcıların bağlı bulundukları ve kanunla yetkilendirilmiş birliklere maddi ve manevi destek verilmeli. Bunun yanında sahte bal üretimiyle gereği gibi mücadele edilmeli, yurda kaçak bal girişi engellenmelidir. Bunun için de piyasa kontrollerine hız verilmeli, kontrolörlük sistemi kurulmalıdır.”
Panelde daha sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Doç. Dr. Sevgi Kolaylı, Hacettepe Üniversitesi'nden Prof.Dr. Kadriye Sorkun ve Araştırma Görevlisi Aslı Özkök Tüylü, Atatürk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ferat Genç arıcılıkla ilgili çeşitli konularda sunum yaparak katılımcıların sorularını cevaplandırdı.
 

iha
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2009 Pazar 17:52:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?