30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Arkada şehir, önünde çöplük

Orman ve Çevre Bakanı Osman Pepe, işlerinin güllük gülistanlık yerlerde gezmek değil, çöplük ve atık arıtma tesislerinde incelemelerde bulunarak, Türkiye'nin fotoğrafını güzelleştirmeye çalışmak olduğunu söyledi. 

Trabzon Moloz mevkiinde bulunan çöp depolama alanında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Pepe, yapımı süren katı atık projesi hakkında bilgiler vererek, "Belediyeler kendileri biraya gelerek bir birliktelik oluşturursa bakanlık olarak onları finans yönünden destekleriz. Hibe kredilerle, geri dönüşümü olmayan paralarla destekleriz. Bu projelerin başarıya ulaşmasının en temel şartı, biz bakanlık olarak irade koyuyoruz, koymuş olduğumuz iradeye yerelde vali ve belediyeler eğer gerekli desteği sağlarlarsa bu iş başarıya ulaşır" dedi. 

Trabzon'un Of İlçesi Eskipazar Beldesi sınırları içerisinde Orman Bakanlığı'na ait fidanlığın bir bölümünde 5 bin metrekarelik bir alanda çöp aktarma tesisi kurmayı planladıklarını ancak bu tesisi yapamadıklarını kaydeden Bakan Pepe, "Trabzon tarafındaki çöpler Deliklitaş'ta depolanarak Çamburnu'ndaki tesise götürülecek. Rize tarafındaki çöplerde Of İlçesi Eskipazar Beldesi'nde kurulması planlanan depolama tesisinde işlemden geçtikten sonra Çamburnu'na götürecek. Rize tarafından gelenler İyidere'nin kenarında bakanlığımıza ait fidanlıkta 5 bin metrekarelik bir yerde yapmaya çalıştığımız bir aktarma tesisi vardır. Ancak burası da bir yılan hikayesine döndü. Maalesef bunu yapamadık. Bir küçük belediye, bunun üzerine siyaset yapan bir muhalefet anlayışı. Bizi engellemek için bu tesisin faaliyete geçmemesi, bu çirkin vahşi tablonun sürmesi için orada direniyorlar. Bunu kabul etmek mümkün mü? Bu Karadenizli'ye Türkiye'ye yakışan bir kent mi? 2011 yılında burada Trabzon Gençlik Olimpiyatları yapılacak. Ne kadar güzel bir şey. Biz hükümet bakanlık olarak destekliyoruz. Bu çok güzel bir olay. Trabzon'un, Karadeniz'in bir olimpiyat, gençlerde de olsa düzenleyecek olması Türkiye'nin tanıtımı, şehrimizin, bölgemizin tanıtımı için son derece önemli bir faaliyet bu" diye konuştu. 

Moloz mevkiindeki çöp depolama alanının atletizm pisti olarak gözüktüğünü kaydeden Bakan Pepe, "Burasını süratli bir şekilde herkesin spor yaptığı Trabzon'un yüz akı Karadeniz'in yüz akı olan bir tesise dönüştürmek zorundayız. Kuru inadı kör inadı anlamsız inadı bırakmamız lazım. Bu sadece Ankara'nın sadece belediye başkanının valinin işi değil, hepimizin işi. Bu tablo güzel olursa bu güzellik hepimizin yüzüne yansır. Hedefimiz şu, Türkiye çarpık sanayileşme ve çarpık kentleşmeden uzun yıllar çok çekti. Çekmesini istemiyoruz. Planlı döneme Türkiye 1960'lı yıllarda geçti. 1960'lardan 2003'e geldiğimiz zaman Türkiye'nin toplam planının ancak yüzde 5'i yapılabildi. Biz bu rakamı şimdi yüzde 50'ye çıkartıyoruz. Yani 2007'nin ilk yarısında Türkiye'nin yüzde 50'sinin planı bitecek. Sanayi, yerleşim, tarım, turizm, bunların nerelerde nasıl ne şekilde yapılacağının ana çizgilerini, kalın çizgilerini bu planda burada oluşturacağız. Bizim meselemiz sadece Karadeniz'deki illerin, ilçelerin katı atık sorununu çözmek değil. Belediyeler, iktidar muhalif hiç önemli değil. Bu konuyla alakalı irade ortaya koysunlar, bir adım atsınlar biz onların attığı bir adıma 10 adım atarız. Ne yapacağız, buradaki atık suların da biyolojik arıtmayla arıtılarak, Karadeniz'in kirlenmesinin önüne geçilmesini istiyoruz. Hedefimiz şu, Türkiye 2014-2015 yılında Avrupa Birliği'ne girecek standarda erişsin istiyoruz. Bunun için gayret sarf etmemiz lazım, bunun için para harcamamız lazım. Bizim işimiz gücümüz güllük gülistanlık yerlerde gezmek değil, görmüş olduğunuz gibi böyle çöplüklerde atık su arıtma tesisleri yapılan yerlerde Türkiye'nin fotoğrafını güzelleştiriyoruz. Buradaki bu tablo bir kaç ay sonra artık burada dehşet tablosu ortadan kalkacak" şeklinde konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2007 Cumartesi 12:48:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?