4
Mayıs
2024
Cumartesi
TRABZON

Aşırı sıcaklar insanı geriyor

Trabzon Numune Hastanesi Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet İrfan Coşkun, aşırı sıcakların etkili olduğu şu günlerde, sinirli ve agresif olan yöre insanının denize girmek yerine yaylalara çıkmasını tavsiye etti. 

Artan hava sıcaklığı ve nemle birlikte yörede psikiyatrik rahatsızlıkların özellikle yaz aylarında arttığına dikkat çeken Dr. Mehmet İrfan Coşkun, "Doğu Karadeniz Bölgesi, en sık psikiyatrik rahatsızlıkların görüldüğü yerlerin başında geliyor. Bunun en önemli nedeni; coğrafi şartlar, iklim yapısı, bölgenin sosyo-ekonomik durumu ve insanımızın Karadeniz ile özdeşleşen kişilik yapısıdır.

Bu şartların ağırlaşması, özellikle sıcaklık ve nemin artması, psikiyatrik bozuklukların görülme ihtimalini arttırmaktadır. Nem ve sıcaklık insanların üzerindeki stresi artırmakta, bu da sinirli, tahammülsüz, hoşgörüsüz, kavgacı ve psikiyatrik hastalığa meyilli bir toplumun oluşmasına neden olmaktadır. Bu durumu tersine çevirmek için yöre insanının yaylalara çıkması, denize giderek serinlemesinden daha faydalı olacaktır. 

Yaylalar sıcaklık ve nem bakımından sahil kesimlerine göre çok daha farklı bir iklim yapısına sahiptir. Sıcak ve nemin etkisi yok gibidir. Ayrıca yeşil görüntüsü de insana ferahlık verir. Ortam sessiz ve sakindir. Aşırı sinirli ve agresif olan yöre insanı, yaylalarda sakin bir yapıya bürünebilecektir" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2006 Cumartesi 14:41:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?