5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Av sezonu açıldı

Trabzon'da çok sayıda balıkçı teknesi avlanma yasağının sona ermesi ve yeni av sezonunun başlaması ile birlikte denize açıldı.

Balıkçılar ilk günün sonunda bol miktarda istavritle limanlara döndü.
Denizlerde 1 Mayıs'ta başlayan avlanma yasağı bugün sona erdi. Aylar süren hazırlıkların ardından Trabzonlu balıkçılar, teknelerini balıkla doldurma ümidiyle dün gece 'Vira Bismillah' diyerek denize açıldı. Saatler süren taramaların ardından cihazlarından gelen sinyallere göre belirlenen noktalarda ağlarını denize seren Araklılı balıkçılar, sezonun ilk gününde geçen yıla nazaran güzel bir havada avlandılar. Ay ışığı altında avlanan balıkçıların denize attığı ağlara takılan istavritler balıkçıların yüzünü
güldürdü. Onlarca tayfa, yorucu ancak bir o kadar da eğlenceli ritimlerle ağları denizden toplarken ağlardan tekneye dökülen istavritlerin ışıltısı ve çırpınışı göz kamaştırdı. İstavritin yanı sıra az da olsa palamut, kalkan ve barbun gibi balıklar da ağlara takıldı.
Tekneler sezonun ilk gününün ardından sabahın ilk ışıklarıyla limanlara döndü. Tayfalar denizden çıkarmak için uğraş verdiği balıkları bu kez de kasalamak için ter döktü. Limanda kasalara doldurulan istavritler daha sonra vatandaşın sofrasına ulaştırılmak üzere açık artırma usulüyle satışların yapıldığı balık haline götürüldü.
Yaklaşık 40 yıldır Karadeniz'in hırçın sularında balıkçılık yapan Adem Baba Balıkçılık firmasının sahiplerinden ve kaptanı Yakup Uzun, yaptığı açıklamada, "İnşallah bu sene sezonumuz iyi geçer. İki senedir iyi bir sezon geçirmedik, palamut olmadı, 2 senedir. Bu sene palamuttan umutluyuz. Şuanda denize açıldık ve istavrite ağ sardık. Geceleri pek palamut olmaz. Sabahtan bakacağız palamut olur mu olmaz mı diye. Bir kaç gün içerisinde palamudun durumu belli olur. Ama edindiğimiz bilgiler ve izlenimlerime göre
bu sene bir şeyler gözüküyor. İnşallah bu sene biraz palamut olurda bizlerde para kazanırız. Halkımız da bol ve ucuz palamut yer" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2009 Salı 10:27:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?