2
Mayıs
2024
Perşembe
TRABZON

Avrupa Konseyi Uzmanları, cezaevi ziyaret etti

Sinop ve Giresun Cezaevlerini gezdikten sonra Trabzon’a gelen Bernhard Wydra ve Shane Bryans, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Necati Nursal ve Avrupa Konseyi Proje Asistanı Burcu İnal’la birlikte bu sabah ilk olarak Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Burhan Çobanoğlu’nu makamında ziyaret ederek bir süre görüştüler. Daha sonra Trabzon E Tipi Kapalı Cezaevi’ne giden heyet burada incelemelerde bulundu. Cezaevi Müdürü İsmail Aksoy’dan bilgi alan Avrupalı konuklar, cezaevine girişte X-Ray cihazından geçerken sürekli alarm çalması nedeniyle birkaç kez geri gelerek üzerinde bulunan şahsi eşyalarını kemerlerine kadar teker teker çıkardılar. Daha sonra içeri giren Avrupa Konseyi uzmanları, cezaevinin değişik bölümlerini gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Cezaevi ziyareti sonrasında bir açıklama yapan Avrupa Konseyi Cezaevi uzmanlarından Shane Bryans, şu ana kadar 14 cezaevini gezdiklerini belirterek, "Yaptığımız incelemelerde gördüğümüz cezaevleri arasında bazıları Avrupa’daki birçok cezaevine örnek teşkil edecek durumda bulunurken, bazılarında bir takım değişiklikler yapılması gerekiyor. Zaten Avrupa’nın hiçbir ülkesinde de mükemmel denilecek bir cezaevi sistemi bulunmuyor" dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan kişisel şikayet başvuruları hakkında yorum yapmayı doğru bulmadığını belirten Shane Bryans, "Kişisel şikayet başvuruları hakkında yorum yapmak doğru değil. Ancak ziyaretimiz sırasında gördüklerimiz bizi etkiledi. Yine de cezaevlerindeki bazı konuların değiştirilmesi gerekiyor" derken, Avrupa ülkelerinin Türk ceza sistemi, yargısı ve Uyum Yasaları ile ilgili diğer sorulara "Bunlar biraz politik konular olduğu için bu konularda yorum yapmak doğru olmaz" diyerek cevap vermedi.

Avrupa Konseyi’nin bazı raporlarında cezaevi personelinin çok iyi eğitilmediğinin yazıldığını ifade eden Bernhard Wydra ise "Gördüğümüz kadarıyla çok iyi eğitim veriliyor. Türk cezaevlerinde en önemli konulardan biri koğuş ve odaların dışında, aktivitelerin artırılması olarak görünüyor. Bu aktiviteler sosyal, kültürel ya da mesleki olabilir. Gördüğümüz cezaevlerinde büyük atölyeler ve eğitim birimleri var. Mahkumların suç işlemesini önlemek için yapılacak en önemli şey onları grup çalışmalarına katmak. Ayrıca cezaevi personelinin eğitilmesi ve standartların da yükseltilmesi gerekiyor. Ancak cezaevi personelinin eğitilmesi konusunda gördüklerimiz bizi etkiledi. Bu konuda ilerleme kaydedilmiş durumda. Bizim burada bulunuş amacımız da meslektaşlarımıza bir şeyler öğretmek değil, deneyimlerimizi paylaşmak" diye konuştu.

İncelemelerini Avrupa Konseyi adına yapan ancak açıklama sırasında görüşlerinin Avrupa Konseyi’ni bağlamadığını ve kendi kişisel görüşleri olduğunu belirten Bryans ve Wydra incelemelerini de sık sık ziyaret olarak tanımlayarak, "Ziyaretimizin amacı Adalet Bakanlığı’na yaptığımız incelemeler sonrasına bir takım tavsiyelerde bulunmak. Yoksa burada inceleme ve denetleme yapmıyoruz. Türk hükümetinin onuruna, gururuna çok büyük saygımız var" ifadelerini kullandılar.

Açıklamaların ardından heyette bulunan uzmanlara Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Burhan Çobanoğlu ve Cezaevi Müdürü tarafından Trabzon E Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki mahkumlar tarafından yapılmış hediyeler takdim edilirken, heyette bulunanlar daha sonra cezaevi yemekhanesinde mahkumlarla birlikte yemek yediler. Yemeğin ardından Trabzon’un önemli turistik yerlerinden olan Sümela Manastırı’nı ziyaret eden heyet, daha sonra Trabzon’dan ayrılarak Doğu bölgelerindeki cezaevlerini ziyaret edecek.

TRABZON (İHA) -
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2004 Çarşamba 17:51:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?