6
Mayıs
2024
Pazertesi
TRABZON

AVÜ'nün rektörü Dumanoğlu

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ’NİN REKTÖRÜ PROF. DR. AYDIN DUMANOĞLU OLDU

Avrasya Üniversitesi’nin (AVÜ) ilk rektörü Prof. Dr. Aydın Dumanoğlu oldu.

AVÜ’nün Pelitli beldesindeki binasında bugün AVÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Ömer Yıldız ve beraberindeki mütevelli heyeti üyeleri Rektör Prof. Dr. Aydın Dumanoğlu ile basının karşısına geçti.

Yıldız, burada yaptığı konuşmada, zorlu ve uzun bir sürecin ardından Avrasya Üniversitesi’ni Trabzon’a kazandırdıklarını hatırlatarak “Kanunun Meclis’ten çıktığı günden beri binamız ve akademik ekibimiz için var gücümüzle çalışıyoruz. Amfi, kütüphane derslik ve hocalarımıza ait odaların yapımını tamamladık. 2 bin öğrencinin aynı anda öğrenim göreceği derslikler oluşturduk. Fiziki hazırlık yüzde 90 seviyesine gelmiştir. Yomra’daki ana kampüsümüzde de temel atma hazırlığı var. 10 yıl içinde 20 bin öğrenciye ulaşacağız. Hedefimiz bu. Proje çalışmalarımız devam ediyor, bu sene içinde Yomra’da temel atmış olacağız” dedi.

Yıldız, Prof. Dr. Aydın Dumanoğlu’nun rektörlüğe atanması ile ilgili olarak ise “Rektörümüzü belirledik ve atadık. Uzun yıllar KTÜ’de hocalık yapan ve en son olarak da rektörlük görevini yürüten ve bir dönem de milletvekilliği göevinde bulunan Aydın Dumanoğlu hocamızı mütevelli heyeti kararı ile AVÜ rektörlüğüne tayin ettik. YÖK de bu kararı onadı. Dumanoğlu resmen AVÜ rektörümüz olmuştur. Genel Sekreter olarak Metin Tosun, yardımcısı da Gülay Yenceri olmuştur. Bundan sonraki idari ve akademik personel konusunda Dumanoğlu hocamız yetkili olacaktır. Fakülte ve enstitüler ile yüksekokullarımızın yöneticileri konusunda önümüzdeki günlerde yeniden açıklama yapacağız. Ancak 2010-11 döneminde öğrenci alacak durumdayız. Avrasya Üniversitesi Trabzon’un çok önemli kuruluşlarında biri olacaktır. Trabzon’a yapılan en önemli yatırımlardan biridir, bizim için 20 bin öğrenci, devlet üniversitelerinin 50 bin öğrencisinden daha önemli olacaktır, bunlar paralı okuyan öğrenciler olacaktır. Ancak bizim öncelikli konumuz para değildir. Türkiye’nin geleceğinde önemli rol alacak öğrenciler yetiştireceğiz. Hedef ve misyon budur” diye konuştu.

Trabzonlular’ın kendi hemşerilerine sahip çıkmalarını isteyen Yıldız, “ Aydın Hocamın ta başından beri niyetini ve hizmetlerini biliyorum. Türkiye ve Trabzon ona destek olacak, eğitim işi onun işidir. Herkes görevini yapmış olacak. Mutlaka bu üniversitenin bugüne kadar açılmasını engelleyenler bunun altında da bir şeyler arayacaktır. Fakat ben en başında AVÜ kurumunu siyasete karıştırmayacağım demiştim, bu konuda kararlıyım. Burası bir eğitim yuvasıdır ve burada asla siyaset olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

“ZORU BAŞARDIK”

Sözlerine “Her şeyden önce beni bu üniversitenin rektörlüğüne layık gören herkese teşekkür ederim” diyerek başlayan Prof. Dr. Dumanoğlu, “Bunun zor bir görev olduğunu biliyorum, yeni bir üniversite kurmak zor iştir. Bu arkadaşlar özellikle mütevelli heyetindeki arkadaşların serbest iradeleri olmasaydı, bir üniversite kurmak istemeselerdi bugün Trabzon’da AVÜ diye bir üniversite olmayacaktı. Bu emeklerinin hiçbir zaman unutulmayacağına ve tüm Trabzonlular’ın kalbinde yer alacağına da inanıyorum. Tıpkı KTÜ kurulurken kuruluş yasasını teklif eden milletvekili ağabeyimizin yıllardan beri unutulmadığı gibi. Trabzon’da kurulan KTÜ için 1955’te yasa çıktı, 9 yıl sonra Maşatlık’ta iki sınıflı bir okulda eğitim başladı. Bugün bir Avrasya Ünivesitesi kuruluyor ve gelecek sene öğrenci almaktan söz ediyoruz, bu bir niyettir ve azimdir. Bunun arkasında mütevelli heyetinin kararlılığı yatmaktadır. O gün devlet eliyle bir üniversite kurulmuş, inşaat ve mimarlıktaki öğrenciler 3. sınıfa kadar birlikte okumuşlardı. Şimdi bir üniversite kuruluyor, 24 sınıfı, amfileri ve kütüphanesi var” diye konuştu.

Dumanoğlu, üniversitelerin birer akademi kurum olduğu kadar aynı zamanda birer ekonomik kuruluş olduğunu da kaydederek “Bu üniversite ekonomik olarak günlük 1 milyondan her yıl en az 350 milyonluk bir potansiyeldir. Ülkemizde üniversite kurulması gerekir mi; dünya standartlarında her 500 bin kişiye bir üniversite düşüyor. Türkiye standartlarında bu da 150 üniversite demektir. Avrupa şartlarına göre 300 üniversite olması gerekir. Arkadaşım senin üniversiteye gitme hakkın yok demeye hakkınız var mı? Bu, yoktur. 1 milyon 700 bin öğrenci içinde üniversiteye öğrenci yollamak için ne yapıyoruz? 10 yıl boyunca bu çocukları kurstan kursa sevk ediyoruz. O halde yeni ve kaliteli üniversiteler açılması gerekiyor, ülkede 104 üniversite var. Birincisi İstanbul Üniversitesi, ikincisi Ankara Üniversitesi, üçüncüsü İTÜ, dördüncüsü de KTÜ’ydü. Devlet yıllar yılı 4 tane kurabildi, özel sektör 52 tane kurmayı başardı. Yunanistan’ın 37 üniversitesi var. 100 bin kişiye bir üniversite düşüyor. Japonya’da 503, ABD 3 bin 200 üniversiteye sahip. Bunların yüzde 60’ı vakıf üniversitesi. Dünyanın en iyi 100 üniversitesinin tamamı vakıf üniversitesidir. Bizde gecikmiş olabilir, ama niyet olduğu sürece bu kurumlar da gelişecektir. Devlet üniversitesi 60 yılda kendini ikmal edebiliyor, vakıf üniversitelerinde karar mekanizması seri olduğu için 4 kat hızlı tamamlanıyor. Bu mütevelli heyeti ve vakfın bu üniversite kurulduktan sonra asırlarca adı anılmalıdır” şeklinde konuştu.

“Burası şu anda küçük bir bina olarak görülebilir. Fakat kararlılık ve niyet fevkalade önemlidir” diyen Dumanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu arkadaşlarımız bir rüya görmüşlerdir. Ama bu rüyayı gerçekleştirmişlerdir. Dünyanın en büyük ve en güzel hitabetleri, devlet başkanları ve toplum liderlerince konuşulanlardan ilk 100 içindekilerden ilk 10’daki Marthin Luther King’in ‘Dün gece bir rüya gördüm’ hitabetidir. Bu arkadaşlarımız gördükleri rüyayı gerçekleştirmiştir. Hepsini tebrik etmek lazım. Bu kurum çok hızlı gelişecektir. Hepimiz için destek esastır yönetim kadrosunda bulunanlar için de alın teri esastır.”

Daha sonra basın mensupları ve kurucu üyeler ile rektör, akademi binasını gezdi.

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ’NİN REKTÖRÜ PROF. DR. AYDIN DUMANOĞLU OLDU
AVRASYA ÜNİVERSİTESİ’NİN REKTÖRÜ PROF. DR. AYDIN DUMANOĞLU OLDU
İHA
Yayın Tarihi : 4 Mart 2011 Cuma 13:27:05
Güncelleme :4 Mart 2011 Cuma 13:40:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?