1
Mayıs
2024
Çarşamba
TRABZON

Ayı besleyenler dikkat!

Ayı veya benzer yabani hayvan veya yavrularının şefkat göstererek dahi olsa beslemek ve alıkoymanın doğru olmadığı ve bu hayvanların yabani özelliklerini bu şekilde kaybetmesinin tehlikeli olduğu belirtildi.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Uzmanı Doç. Dr. Şağdan Başkaya, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ayılarla ilgili bir haberin yazılı ve görsel basında yer almadığı bir haftanın olmadığını hatırlattı.

Ayıların, insanlar için önemli olan tarım ürünlerine ve hayvanlara verdikleri zararla ilgili haberlerin yanısıra, ayı saldırısına uğrayan ve ciddi derecelerde yaralanma ve hatta ölüm olaylarına da her yıl bölgede rastlandığını ifade eden Doç. Dr. Başkaya, bu kez bölgedeki iki ayı yavrusunun bir köylü tarafından yakalanarak alıkonularak beslenmesinin tartışıldığını söyledi.

Ayı ve diğer yaban hayvanlarının bu şekilde alıkonulmasının 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’na göre yasak olduğunu belirten Doç. Dr. Başkaya, "Kara Avcılığı Kanunu’na göre, yaban hayvanlarının yavrularının toplanamayacağı, bu şekilde alıkonulan canlı yaban hayvanlarının veya yavrularının vazifeli memurlarca muhafaza edilmek üzere orman idaresine, orman idaresi olmayan yerlerde suç mahalline en yakın belediye, köy muhtarı, köy ihtiyar heyeti üyelerinden birine yed’i emin senedi karşılığında teslim edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, Belediye veya köy yetkililerine teslim olunan canlı av hayvanlarının, en kısa zamanda orman idaresine nakledilmesi, canlı av hayvanlarının hemen, yaralı olanların ise tedavi edildikten sonra doğaya salınmaları veya Türkiye’nin uluslararası sözleşmelerdeki taahhütleri de dikkate alınarak Bakanlıkça gerekli işlem yapılması gerekmektedir" dedi.

Vatandaşlar tarafından alıkonularak beslenen yaban hayvanlarının yabani özelliklerini kaybettiklerini kaydeden Doç. Dr. Başkaya, "Bu hayvanlar doğaya salındıklarında istenmeyen durumlar ortaya çıkmaktadır. Bu şekilde yaban hayvanı beslemek, diğer vatandaşları da cezbederek kötü örnek teşkil edebilir. Son olayda olduğu gibi şefkat göstererek dahi olsa iki yavru ayının beslenmek için alıkonulması, yanlış ve yasak bir davranıştır. Bu yavru ayılarla ilgili olarak yetkililerin gerekli müdahaleyi gün geçirmeden yapmaları gerekmektedir" diye konuştu.
"Ülkemizde ayı populasyonlarının en iyi durumda olduğu yerlerden birisi olarak adı geçen Doğu Karadeniz Bölgesi bile ayılar için bir cennet olmaktan çok uzaktır" diyen Doç. Dr. Şağdan Başkaya, şunları söyledi:

"Bölgede dağınık yerleşme ve yaylacılık olarak bilinen geleneksel yaşam biçiminin doğal bir sonucu olarak ayılara yaşayacak geniş alanlar kalmamaktadır. Doğada yaşam alanının kalitesine göre değişmekle birlikte genelde bin - 5 bin hektar gibi büyük alanlara gereksinim duyan bir adet ayı bile bir gece içerisinde büyük bir ihtimalle insanlara ait bir araziden geçmektedir. Zaten bal peteği, yonca, mısır gibi ayıları cezbeden birçok nedenden ötürü insanlara ait araziler ayılar tarafından ziyaret edilirken, ayrıca daralan yaşam alanları da onları bu ziyarete mecbur etmektedir. Bölgedeki ayı populasyonlarını tehdit eden faktörler, dünyada diğer türleri tehdit eden başlıca faktörlerle benzerlik göstermektedir. Bunlar; yaşam ortamlarının (habitat) bozulması, parçalanması ve yok olması, kaçak avcılık ve hayvanların yasadışı ticaretidir (ayı postu ticareti gibi). Ayılar için halen önemli birer sığınak olan bazı az bozulmuş doğa parçalarında ayıların insanlara verdiği zararın ilgililerce düzenlenecek olan bir raporla tespit edilerek zararın tazmin edilmesi yoluna gidilmelidir. Bu gibi alanların tamamında yapılacak olan koruma çalışmalarının yanısıra, ayıları da içine alan doğa gözlem turları düzenlenmelidir. Ayrıca taşıma kapasitesi üzerindeki populasyonların av turizmine açılması gerekmektedir. Aksi halde, doğanın önemli bir parçası olan ayıların gözümüzün önünden kaybolmasının önüne geçilmesi çok zordur"

Trabzon’un Sürmene İlçesi’nin Çamburnu Beldesi’ne bağlı Kutlular Köyü’nde Mehmet Yılmaz isimli çiftçi, bir ay önce Of İlçesi’ne bağlı Cumapazarı Beldesi’nde ormanlık bir alanda bulduğu iki yavru ayıyı, evinin bahçesinde beslemeye başlamıştı

İHA
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2005 Çarşamba 12:03:37
Güncelleme :5 Mayıs 2005 Perşembe 15:12:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?