5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Bakan Özak Trabzon'da

BAKAN FARUK ÖZAK TRABZON'DA

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Akyazı Projesi'ni gerçekleştirmek için yoğun çaba sarf ettiklerini, Kayseri Modeli'ni uygulayarak Trabzon'da stat yapmanın fizibil olmadığını ancak farklı çözümler üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Yapımı yılan hikayesine dönen Akyazı Projesi için bugün TAV Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ile birlikte özel uçakla Trabzon'a gelen Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, beraberindeki Uluslararası Spor Organizasyonları'ndan Sorumlu Baş Koordinatör Mehmet Atalay, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve beraberindeki bürokratlar ile birlikte Akyazı Sahili'nde, Akçaabat Fatih Stadı ile Hüseyin Avni Aker Stadı çevresinde incelemelerde bulundu.

Ardından Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nun makamında bir basın açıklaması yapan Bakan Faruk Nafiz Özak, gelişmeleri ve gezilerini değerlendirdi. Akyazı Projesi'nin uzun bir süredir devamlı gündemde olduğunu hatırlatan Özak, "Biz 2016 Avrupa Şampiyonası'na talip bir ülke olarak Türkiye'deki statların modernizasyonu ile ilgili sayın Başbakanımızın da çok büyük bir desteği ile bir çalışma başlattık. Kayseri'de yapılan stadımız bu başlatılan çalışmanın ilk ürünüydü. Bu modelleri geliştirerek Trabzon'da da böyle bir stat yapılabilir mi diye düşündük. 2007 yılında sayın Albayrak döneminde böyle bir vaziyet planı çıktı ve gündeme geldi. Başbakanımız da 'ben bunun hukuki altyapısını destekliyorum' deyince biz yola çıktık. Daha sonra inişli çıkışlı demeçler ve bir takım söylemler oldu. En son biz 2 yıl önce biz bunun hukuki altyapısını oluşturduk" dedi.

Akyazı Projesi'nde denize dolgu yapılması gerektiğinin altını çizen Özak, "Bu dolgu alanı ile ilgili tamamını doldurduğumuz zaman 600 bin metrekarelik bir alan oluşuyor. Bununla ilgili çalışmalar yapıldı. Dolgu ile ilgili ortaya çıkan rakam düşünülenden çok fazla çıktı. Ayrıca bu kıyının milli emlak tarafından Trabzonspor'a tahsis edilmesi yanlıştı. Gençlik Spor Genel Müdürlüğü'ne tahsis edilmesi lazımdı. 2 yıl gereksiz bir para ödedik. Şimdi Gençlik Spor'a alacağız burayı. Trabzonspor'un üzerinde olması doğru değil" diye konuştu.

"600 dönümü değil de 400 dönümü dolduralım" görüşünün ağırlık kazandığını vurgulayan Özak "Avni Aker'i, Yavuz Selim ve 19 Mayıs Spor Salonu'nu vererek buraya talip olunur mu diye çok düşündük ve çalıştık fakat fizibil bir proje olmadığı ortaya çıktı. Biz buraları bir kişiye veya bir kuruma vererek 'al burayı yap burayı' dediğimiz zaman bu fizibil değil. Kayseri'deki gibi bir proje uygulayamıyoruz. O bakımdan bu arayı nasıl kapatabiliriz diye düşünüşoruz. Bu doğrultuda Söğütlü'ye 30 milyon tutarında bir atletizm sahası yapıyoruz. Bu sahada futbol da oynanabilir. Çok güzel de bir tesis olabilir. Biz o zaman Akçaabat'ın stadından vazgeçebiliriz. Avni Aker'in paketinin içinde orayı da verebiliriz bu nedenle orada da inceleme yaptık. Daha cazip gelmesi için düşündük. 33 bin stat yaptığınız zaman 66 milyon dolar dolgusu da 50 milyon dolar toplam 116 milyon dolarlık bir rakam. Bu taraftan Avni Aker bunu karşılamıyor. Fatih Stadı karşılanabilir mi bunun çalışmasını yapacağız. Burayı biz paketin içine koymayı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Tüm kesimlerin taleplerini masaya yatırdıklarını ve TAV Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın'ı da Trabzon'a getirerek inceleme yaptıklarını kaydeden Özak, "Kendisi TAV'ın yönetim kurulu başkanı. Fikir üreten ve bu tip işleri en iyi bilen arkadaşımız. Başbakanımız da her gördüğünde kendisine 'Ne oldu Trabzon Projesi' diye soruyor. Geliş amacı bize katkıda bulunabilmek. Ve daha ileride proje yapılabilir bir hale geldiğinde neler yapabiliriz konusunu konuşacağız" dedi.

Bakan Özak, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı Türkiye'de düzenlemeyi amaçladıklarını kaydederek, "Şimdiye kadar böyle bir turnuva, yüzde 99'u müslüman bir ülkede yapılmadı. Aynı anda hem Asya, hemde Avrupa'da olan bir ülkede bu yapılmadı. Biz bunu yaparsak Polanya'danda, İsviçre'den de Ukrayna'dan da daha iyi yaparız" dedi.

BAKAN FARUK ÖZAK TRABZON'DA
BAKAN FARUK ÖZAK TRABZON'DA
İHA
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2009 Pazar 17:56:03
Güncelleme :18 Ekim 2009 Pazar 23:59:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?