30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Bakan Özak'tan 'duble yol' savunması

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, duble yolların sayısının artmasıyla trafik kazalarının azalmadığı, aksine arttığı yolundaki haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek trafik kazaları üzerinden siyaset yapmanın terör üzerinden siyaset yapmak kadar yanlış olduğunu söyledi. 

Bakan Özak, Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü'nde Trabzon ve bölgede AK Parti iktidarında geride kalan 4 yılda yapılan çalışmalar ile 2007 yılında yapılması planlanan çalışmaların değerlendirildiği toplantıda, ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileriyle biraraya geldi. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantının içeriğiyle ilgili bilgi veren Bakan Özak, eski bakanlardan Mustafa Taşar ile CHP Konya Milletvekili Nezir Büyükcengiz'in trafik kazalarında hayatını kaybetmesiyle başlayan karayollarının güvenliğiyle ilgili tartışmalarla konusunda da açıklamada bulundu. 

Trafik kazaları üzerinden siyaset yapmanın terör üzerinden siyaset yapmak kadar yanlış olduğunu kaydeden Bakan Özak, duble yolların artmasıyla trafik kazalarında azalma değil aksine artış yaşandığına dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Yapılan açıklamaların kasıtlı ve bilgisizlikten kaynaklandığını öne süren Bakan Özak, resmi rakamların ortada olduğunu ve buna göre trafik kazalarının yüzde 99'unun sürücü hatalarından kaynaklandığını dile getirdi. "Eski bakanlardan Mustafa Taşar ve CHP Konya Milletvekili Nezir Büyükcengiz'in trafik kazasında hayatlarını kaybetmesi herkesi olduğu gibi bizleri de çok üzdü. Çok değerli iki insanı kaybettik. Çok üzüldük. Allah her ikisine de rahmet etsin. Bu tür kazalardan sonra 'Sen haklıydın' ya da 'Haksızdın' gibi ifadeler kullanmak bizim seviyemize yakışmaz" diyen Bakan Özak, Taşar'ı kastederek "Ancak şunu söyleyeyim ki maalesef yüzde yüz hatalı" diye konuştu. 

Kazaların yaşandığı yolların mıcır olduğu şeklindeki bilgilerin gerçeği yansıtmadığını tekrarlayan Bakan Özak, "Medya beton asfaltta mıcır olduğunu söylüyor. Bu konuda da son derece bilgisizlik var. Sorsalar söyleriz. Kazanın sebebi mıcır deniliyor, başka türlü çıkıyor. Bir gazeteci aradı, bilgi verdim. Adam ölmüş, biz bunun acısını yaşarken 'Haklıydı, haksızdı' gibi tartışmalar bize yakışmaz. Ancak medya yanlış bilgilendiriyor. Bizim de hatamız olabilir, biz onu kabul ederiz. Ancak 'Duble yollar arttı, trafik kazaları azalmadı aksine arttı' demek son derece yanlıştır. Mutlaka azaldı. Resmi rakamlar ortada. Bunları anlattık, anlatmaya da devam edeceğiz. Amaç sırf iktidarı eleştirmek olmamalı. Bizim hatalarımız olabilir, başka yerlerden eleştirsinler bizi. Ama burada yapılan eleştiriler doğru değil. Kazaların raporunu jandarma ve polis tutuyor. Bu raporlar dört dörtlüktür. Kimsenin hatırına göre yazılmazlar" dedi. 

"Trafik kazalarını inşallah asgariye indiririz, gerçekten de Türkiye'ye yakışmayan rakamlar bunlar" diyen Özak, Türkiye'nin imkanlarını kullanarak konforlu ve güvenli yol yapmak zorunda olduğunu ifade etti. 2002 yılında iktidara geldiklerinde Türkiye'de 3 bin 859 kilometre duble yol bulunduğunu, kendilerinin ise 4 yılda 6 bin 500 kilometreyi aştıklarına işaret eden Özak, bu gerçeğin mutlaka görülmesini ancak geçmişe bakarak kimsede hata aramak niyetinde olmadıklarını söyledi. Yakalanan güven ve istikrar ortamında uzun vadeli ve düşük faizli krediler temin etmenin kolaylaştığına dikkat çeken Özak, şu şekilde konuştu: 

"Geçmişte böyle olmuyordu. Bugün çıkıp da konuşanlara şunu hatırlatmak lazım. Bu iktidar döneminde bir tane banka fona devredilmemiştir. 46 milyar dolarla fona devredilen bankaları kimsenin unutmaması lazım. Bugün işçiye, emekliye, memura daha az para veriyorsak bu 46 milyar dolar sebebiyledir. Bunu herkesin bilmesi lazımdır". 

Karadeniz Sahil Yolu'nun da bazı tünel ve viyadükler hariç büyük oranda tamamlandığını da belirten Bakan Özak, "Bolaman-Perşembe Otoyolu'nu açtık Allah'a şükür. Yol şu anda ücretsiz ama ücretli olacak. Başbakanla bunu pazartesi günü görüşeceğiz. Şu anda gelinen noktada Trabzon'da 113 kilometre tamamlanmış yolumuz var. Bunların peyzajlarının bu sene içinde bitmesini bekliyoruz. Samsun'dan girip Sarp'a kadar çıkmayı planlıyoruz. Bunu iklim şartları ve Başbakanın planlarına göre yapacağız. Gülburnu Viyadüğü ile Tirebolu ve Araklı-Kıyıcık tünelleri hariç, yaklaşık 544 kilometrelik yolun 535 kilometreini bu yıl içinde trafiğe açacağız inşallah. Bu yol Karadeniz'in yılardır özlemini çektiği yoldur. Her konuda bölgeye büyük katkılar yapacak, bölgenin tarihini değiştirecek bir yol olacak" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2007 Cumartesi 16:45:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?