5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Bakanı istifaya davet etti!

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, açıklanan fındık stratejisi dolayısıyla Tarım Bakanı Mehdi Eker'in istifa etmesi gerektiğini söyledi.

CHP İl Başkanlığı'nda İl Başkanı Necip Yıldız ve Merkez İlçe Başkanı Murat Özçilingir ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Milletvekili Akif Hamzaçebi, hükümetin açıkladığı fındık stratejisini ve Tarım Bakanı Mehdi Eker'i ağır bir dille eleştirdi.

Fındık stratejisinin ülke ve bölge gerçeklerine uygun olmadığını ve bu politikada mutlaka değişiklik yapılması gerektiğini savunan Hamzaçebi, "Tarım Bakanı fındık üretim alanını 642 bin hektar, Bakanlar Kurulu ise 582 bin hektar olarak açıklıyor. Öte yandan Fındık Çalışma Grubu'nun uyduyla 'uzaktan algılama sistemi' ile yaptırılan fındık arazilerinin belirlenmesine ilişkin çalışmaya göre Türkiye'de 692 bin hektar alanda fındık üretimi yapılıyor. Dolayısıyla hükümetin uygulamak istediği fındık stratejisi ciddi bir çalışmaya dayanmıyor. Yapılan açıklamalardaki rakamlar çelişkilidir" dedi.

 Yetkililerle görüştüğünü ve onların da farklılıkları kabul ettiğini dile getiren Hamzaçebi, şöyle konuştu: "Bunun anlamı 'Biz gerçek üretim alanını bilmiyoruz' demektir. Hem bunu diyeceksiniz hem de Bakanlar Kurulu kararında başka, Tarım Bakanı ağzıyla farklı rakamlar açıklayacak. İşlerini ciddiye alan hükümetler böyle yapmaz. Yeni fındık stratejisi fındık üretim alanlarının yüzölçümünü bile net olarak ortaya koyamamıştır. Sonuçları da doğru değildir gerçeği yansıtmamaktadır. Böyle sağlam bir temele oturmayan stratejiyi açıklayan Tarım Bakanını istifaya davet ediyorum."

ÜRETİM ALANLARININ DARALTILMASI, TÜRKİYE'NİN PAZAR PAYININ AZALMASI DEMEKTİR

Fındık üretim alanlarının daraltılmasının Türkiye'nin dünya ticaretindeki payının azalması anlamına geleceğini belirten Hamzaçebi, şunları söyledi: "Buna göre, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın rakamlarını esas alırsak 236 bin hektarlık alandan fındık sökülecektir. Bu üretim alanlarında yüzde 37'lik bir daralma demektir. 406 bin hektarlık alan iç tüketimdeki artış ve yurt dışı talebin seyri dikkate alındığında yetersizdir. Türkiye'nin 1983 yılındaki toplam fındık üretim alanı 425 bin hektarın altındadır. Bunun anlamı Türkiye'nin dünya ticaretindeki payının azalması diğer ülkelerin payının artmasıdır. İhracatımız azalacaktır."

FINDIK SÖKÜLEN ALANLARDA BAŞKA TARIM ÜRÜNÜ YETİŞMEZ

Hamzaçebi, 750 metrenin üzerindeki alanlarda fındıktan başka bir ürünün yetişmesinin mümkün olmadığını ve bu alanlarda yetişen fındığın sökülmesi değil korunması gerektiğini söyledi.

Bu alanlarda yetiştirilecek alternatif ürünün ne olacağının belli olmadığını anlatan Hamzaçebi, sözlerine şöyle devam etti: "Henüz kamuoyuna açıklanmamış olan 'Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli' çalışmalarında Trabzon için alternatif ürün olarak çayın düşünüldüğü söyleniyorsa da, bu konuda bir netlik yok. Ayrıca bu yerlerde fındık dışında bir ürünün yetişebileceği kanaatinde değiliz. Ben bunun araştırmasını yaptım uzmanlara sordum. Çay yetişmez dediler. Başka bir ürünün yetişebileceği kanaatinde değilim. 750 metrenin üzerindeki alanları söktürmek değil korumak gerekiyor. Türkiye genelinde 750 metreden yüksek 82 bin hektarlık alanda fındık dışında hangi ürünün üretilebileceğini hükümet bir an önce açıklamak zorundadır."
 

İHA
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2009 Pazartesi 21:45:36
Güncelleme :27 Temmuz 2009 Pazartesi 21:48:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?