4
Mayıs
2024
Cumartesi
TRABZON

Bakanlar teknokent temeli attı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Türkiye'nin yüksek teknolojiyi yakalamak, kullanmak ve bunu uluslararası rekabette en efektif şekilde ortaya koymak zorunda olduğunu belirterek, "Global dünyaya Türk Milleti olarak bulduğumuz yenilikleri göstermek zorundayız" dedi. 

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Trabzon Teknoloji Geliştirme Bölgesi İdari Binası ve Kuluçka Merkezi inşaatının temeli, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun da katılımıyla düzenlenen törenle atıldı. Temel atma töreninden önce KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kongre Merkezi'nde düzenlenen programda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, dünyada çok acımasız bir rekabetin yaşandığını, bu rekabette güçlü olabilmek ve ayakta kalabilmek için bir takım araç ve avantajlara sahip olunması gerektiğini söyledi. Bu araçların da ileri teknoloji ve yetişmiş insan gücü olduğunu kaydeden Bakan Başesgioğlu, bunlara sahip olmayan milletlerin uluslararası rekabette ayakta kalmakta zorlanacağını dile getirdi.

Türkiye'nin yaşanılan çağda yüksek teknolojiyi yakalamak, kullanmak ve bunu uluslararası rekabette en efektif şekilde ortaya koymak zorunda olduğunu vurgulayan Başesgioğlu, "Global dünyaya Türk milleti olarak bulduğumuz yenilikleri göstermek zorundayız. Bunun kaynağı da beyinden, yani bilgi üretiminden geçmektedir. Artık 1950'lerin zihniyetiyle bu yarışta önde olmamız mümkün değildir" dedi. 

Bilgiyi bulmanın parayı bulmaktan daha zor hale geldiği bir devirde yaşanıldığına dikkat çeken Bakan Başesgioğlu, bilginin kaynağının üniversiteler olduğunu, üniversitelerde üretilen bilginin teknokentler yoluyla sanayi sektörüne kazandırılacağını söyledi. Önümüzdeki 10 yıl içinde kullanılan teknolojinin yüzde 70'inin, sahip olunan bilgi ve kabiliyetin de yüzde 60'ının devre dışı kalacağına dair sözü hatırlatan Bakan Başesgioğlu, büyük bir teknolojik dalganın geldiğini ve buna hazır olunması gerektiğini ifade etti. 

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak ise iktidarları döneminde Türkiye'nin her yanına çok sayıda yatırımın yapıldığını belirterek. ülkenin adeta bir şantiye görünümü kazandığını söyledi. Hükümetin adil bir şekilde ülkenin her yanına bir çivi çakma gayretinde olduğunu kaydeden Özak, bu yatırımlardan Trabzon'un da hak ettiği payı aldığını kaydetti. Trabzon'un AK Parti iktidarında 2003-2005 döneminde şu ana kadar aldığı yatırımın yaklaşık 3 katı kadar yatırım aldığını kaydeden Bakan Özak, Trabzon'un giderek bir cazibe merkezi haline geldiğini, teknokentin faaliyete geçmesiyle bunun daha da artacağına inandığını dile getirdi. Toplantıda TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren ve KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, KTÜ Trabzon Teknoloji Geliştirme Merkezi ve teknokentlerle ilgili katılımcılara çeşitli bilgiler verdi. 

Toplantının ardından Bakan Başesgioğlu ve Özak, davetlilerle birlikte butona basarak, KTÜ Trabzon Teknoloji Merkezi'nin temeline ilk harcı döktü. KTÜ Kanuni Kampusü içinde, Farabi Hastanesi'nin güneyindeki alanda 18 bin 396 metrekare alan üzerine kurulacak KTÜ Trabzon Teknoloji Geliştirme Bölgesi İdari Binası ve Kuluçka Merkezi'nin kurucu ortakları arasında Trabzon Belediyesi, KTÜ, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Trabzon Ticaret Borsası, Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği, Karadeniz Sanayici, İşadamları, İlim Adamları ve Yöneticileri Derneği, Karedeniz Genç İşadamları Derneği, ATİ Teknoloji ve Sağlık Hizmetleri A.Ş. ve Karadeniz Çelik Döküm Sanayi bulunuyor.
iha
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2006 Pazar 10:10:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?