5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Bal alırken dikkat!

Trabzon Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Hasan Rıza Demeli, tüketicilerin bal alırken çok dikkat etmesi gerektiğini belirterek

“Bazı balları glikozdan yapıldığı için ucuz fiyata satılmakta ve bu ucuz bal insan sağlığını tehdit etmektedir” dedi.

Havaların soğuk gitmesinin bal hasadını düşürdüğünü ifade eden Demeli, “Bazı yörelerimiz normal olarak hasadını yaptı. Van, Kars, Erzincan illerinde normal hasadı yapılırken Bayburt ve Gümüşhane illerinde bu sene bal fazla olmadı. Birliğimize kayıtlı bin 335 kayıtlı üyenin 80 bin koloniye sahip olması nedeniyle arıcılarımız il düzeyinde tüketilecek balı karşılayacaktır. Ortalama bu yıl 10 ton 680 kilo bal üretimi oldu. Bu sene dışarıya geçen yıllara nazaran daha az bal satacağız” dedi.

Vatandaşların bal alırken çok dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Demeli “Vatandaşlarımız bal alırken çok dikkat etmeliler. Ballın rengine, akışkanlığına ve en önemlisi gerçek arıcılardan, arıcı birliğine üye olanlardan almaya dikkat etmelilerdir. Her görülen ucuz bal, bal değildir. Bazı balları glikozdan yapıldığı için ucuz fiyata satılmakta ve bu ucuz bal insan sağlığına zarar vermektedir. Bu yüzden ucuz görülen balları ve birliğimize bağlı olmayan üreticilerden bal almasınlar” diye konuştu.

Arıcıların sıkıntılarına değinen Demeli, “Yöremizde 5-6 ay kadar nektar devam ediyor daha sonrada yaylara göçler başlıyor. Gidilen konaklama yerlerinde bakanlığımızın belirlemiş olduğu ücretlerin 1 kilo balın toptan satış fiyatının onda biri olan uygulamaya uymayıp çok yüksek rakamlar alınıyor. Bu yüzden de arı üreticileri mağdur duruma düşüyor. Konaklayıcı arıcılara yardım edilmesi gerekir. Alınan fahiş fiyatlara önlem alınmalıdır. Yetkililerden bu soruna çözüm bulmaları konusunda yardım bekliyoruz dedi.

Öte yandan Trabzonlu arıcılar yazın Gümüşhane, Bayburt, Erzincan, Kars, Erzurum, Ağrı, Van, Hakkari, Bitlis, Muş, Bingöl ve Samsun illerine giderken sonbahar aylarında Aydın, Muğla ve çevresine, Kış aylarında ise Antalya, Mersin ve çevresine gittikleri öğrenildi. Bu sene bal fiyatlarının ortalama 20-45 TL arasında olduğu bildirildi.

 

iha
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2009 Cumartesi 17:48:22
Güncelleme :19 Eylül 2009 Cumartesi 17:52:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?