1
Mayıs
2024
Çarşamba
TRABZON

Balıkçılar dört gözle kanun bekliyor

Balıkçılar, Avrupa Birliği’ne (AB) uyum amacıyla çıkarılacak yeni Su Ürünleri Kanunu’nu bekliyor. Kanun kapsamında Türkiye’de avlanan balıkların yüzde 50’sinden fazlasını oluşturan, hamsi de dahil olmak üzere yaklaşık 10 balık türü için avlanma kotası konulmasının gündemde olması ise balıkçıları endişelendirmiyor.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Doğu Karadeniz Balıkçılar Kooperatifi Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, yeni Su Ürünleri Kanunu’nun taslak çalışmalarının sürdüğünü ve Türkiye’deki 9 birlik ve 300 kayıtlı kooperatif adına hazırlanmakta olan ortak bir raporu Başbakanlığa sunacaklarını söyledi.

Yeni Su Ürünleri Kanunu’nun bir milat olacağına dikkat çeken Mutlu, "Yapılan çalışmalar aslında biz balıkçılar açısından sevindirici bir gelişme. AB’ye uyum mevzuatı çerçevesince hamsi dahil yaklaşık 10 balık türüne kota konması bizleri etkilemez ancak avlanacak hamsi miktarının ve tekne sayısının dengeli bir şekilde tutulması gerekir. Buna dikkat edilirse hiçbir problem olmaz. Hatta balıkçıların yararına bir uygulama olur. Balık fiyatlarında dalgalanma da ortadan kalkar, piyasaya bir istikrar gelir" dedi.

Türkiye’de bin 900’ü büyük olmak üzere yaklaşık 19 bin balıkçının denizlerimizde balık avladığını ifade eden Mutlu "Bölgemizde de birliğimize üye, 3 binin üzerinde balıkçı var. Tüm bu balıkçılar, Türkiye’deki 9 birlik ve 300 kayıtlı kooperatife üye. Biz Avrupa Birliği’ne uyum amacıyla çıkarılacak Yeni Su Ürünleri Kanunu’nun taslak çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Bu yıl sonuna kadar bu kanun sanırım çıkarılacak. Biz de balıkçılar olarak hazırlamakta olduğumuz ve taleplerimizi içeren raporu Başbakanlığa sunacağız" diye konuştu.

Yeni düzenlemelerle AB’ye üyelik sonrasında AB balıkçılık gemilerine Türkiye açık denizlerinde balık avlama olanağının gerçekleşecek olması ile ilgili olarak ise Mutlu "Bu bizi hiç etkilemez. Biz onların gidemeyeceği yerlere onlardan iyi gideriz. Zaten Akdeniz’de orkinosu onlarla birlikte avlıyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2005 Pazartesi 13:45:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?