30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Batık Rus gemisi çıkartılıyor

Trabzon Limanı Balıkçı Barınakları’nın 190 metre açığında 13 sene önce batan eski Rus Savaş Gemisi su yüzüne çıkartılıyor.

Trabzonlu işadamı Recep Dinç tarafından 1994 yılında Rusya’dan hurda olarak alınan MPK-069 tipi eski Rus Savaş Gemisi, İzmir’in Aliağa İlçesi’nde bulunan Gemi Söküm Tesisleri’ne götürülürken, kendisini çeken römorkörlerin ihtiyaç için Trabzon Limanı’na yanaştığı sırada su almaya başladı. Liman sahasından römorkörler ile çekilen gemi, çıkartılarak hemen yandaki bölümde batması beklendi. Batan geminin çıkartılması için geçtiğimiz günlerde 13 sene sonra Kıran Hurdacılık ve Can Denizcilik ortak bir çalışma başlattı.

Trabzon Limanı arkasında bulunan balıkçı barınaklarının 190 metre açığındaki batık geminin su yüzüne çıkartılması çalışması ile ilgili bilgi veren Kıran Hurdacılık yetkilisi Birol Kıran, “Bu tür gemilerin su yüzüne çıkartılmasında uzun süren prosedürler gerçekleştirildi. Tüm izinler alındı ve batığı çıkarmaya başladık. Gemi suyun altında parçalandıktan sonra su yüzüne çıkartılacak ve kamyonlarla geminin hurdaları hurda fabrikalarına taşınacak. Daha önceden de Giresun Görele’de ve Rize’de 2 gemiyi aynı şekilde deniz altından çıkarmıştık” dedi.

Gemiyi çıkartacak ekipte dalgıçlık yapan Hakan Gülhan ise “Gemi kıyıdan 190 metre uzaklıkta 9-10 metrelik derinlikte. Biz gemiyi çıkartacağımız alana bariyerler çekerek herhangi bir benzin veya benzeri kimyasal etkenlerden denizin kirlenmesinin önüne geçtik. Bu bariyerler zararlı maddeleri kendi içerisine hapsediyor ve denize karışmasını engelliyor. Böylelikle deniz herhangi bir kirliliğe maruz kalmıyor” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2007 Cuma 15:55:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?