5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Bayramda nasıl beslenmeliyiz?

KURBAN BAYRAMI’NDA BESLENME

Kurban Bayramı’nın gelmesiyle birlikte et tüketiminde artış olduğu ve kurbanın kesildiği ilk gün tüketilmemesi gerektiği belirtildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Özel İmperial Hastanesi Diyetisyenlerinden Dr. Simge Erdoğan, “Kurban eti kesildiği ilk gün tüketilmemelidir çünkü etin bir bekleme süresi vardır. Hayvandaki mikroorganizmalar kesimi takip eden 24 saat içerisinde ölür. İyi pişirilemeyen etler içerilerinde mikroorganizmaları barındırır. Bu mikroorganizmalar birçok hastalığa neden olur. Ayrıca et kesildiğinde ölüm katılığı denilen sertlik olur. Bu etler kolay pişmez ve lezzetsiz olurlar. Bu yüzden etler pişirilmeden önce en az 1 gün bekletilmelidir” dedi.

“Etler pişirilirken ızgara, haşlama, buğlama yöntemleri kullanılmalı kızartmalardan uzak durulmalıdır” tavsiyesinde bulunan Erdoğan, önerilerini şu şekilde sürdürdü:

“Izgara yapılırken et ateşe fazla yakın olmamalı, kömürleşme B grubu vitaminlerin kaybına neden olacağından engellenmelidir. Özellikle yoğun kolesterol ve yağ içeriklerinden dolayı sakatat veya hayvanın iç yağı tüketilmemelidir. Kavurma az tuzlu olarak hazırlanmalıdır. Et kendi yağıyla ve bol sebzeli olarak pişirilmelidir. Artan et tüketimiyle birlikte sebze ve meyve tüketimi de artırılmalı posa ihtiyacı karşılanmalıdır. Günlük et tüketimi 150 gramı geçmemelidir. Etler saklanırken büyük parçalar halinde değil, bir kullanımlık olarak küçük parçalara bölünmüş şekilde buzdolabında veya derin dondurucuda saklanmalı, çözdürülen etler tekrar dondurulmamalıdır.”

Diyetisyen Simge Erdoğan, bayramda şerbetli, hamur tatlıları ve çikolata yerine sütlü veya meyveli tatlıların tercih edilmesini isteyerek “Kurban Bayramı’nda kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide bağırsak rahatsızlığı ve kilo problemi olan bireyler beslenmelerine dikkat etmelidirler. Kırmızı et yüksek doymuş yağ asidi ve kolesterol içerdiğinden özellikle kalp ve tansiyon hastalarının tüketimleri sınırlı olmalıdır. Diyabeti olan bireylerde fazla yağlı yemekten kaçınmalı ve tatlı ikramlardan uzak durmalıdırlar. Sağlıklı bireyler de kırmızı et tüketimlerini olağandışı şekilde artırmamalıdır. Bayram boyunca su tüketimi artırılmalı, spor aksatılmamalıdır” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2009 Perşembe 10:43:00
Güncelleme :26 Kasım 2009 Perşembe 10:54:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?