30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Bilinçli ilk yardım hayat kurtarıyor

Yaz sıcaklarının arttığı şu günlerde suda boğulma vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar bilinçli bir ilk yardımın hayat kurtarabileceğini belirtiyor.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları dolayısıyla serinlemek amacıyla deniz, göl veya ırmaklara girenlerin sayısının artmasıyla boğulma vakalarında da artışlar yaşanmaya başlandı. Özellikle yüzme bilmeyenlerin kesinlikle yalnız olarak suya girmemesini tavsiye eden uzmanlar, yaşanan boğulma vakalarının tamamının yüzme bilmemekten kaynaklanmadığına işaret ederek yüzülecek yerin özelliklerinin de iyi bilinmesi gerektiğini vurguluyor.

Boğulma vakaları konusunda uyarılarda bulunan Yeşilovaspor Yüzme Antrenörü Hacı Mazlum, suyun tehlikeli olmaması için yüzme bilmenin yeterli olmadığını söyledi. Suya girmeden en az 2 saat önce yemek yemeye son verilmesi gerektiğini vurgulayan Mazlum, “Çünkü yemek en erken 2 saatte sindirilir. Buna özellikle 30 yaş üstü insanların dikkat etmesi gerekir. Ayrıca suya girmeden önce kesinlikle içki içmemek gerekir. İçki kan dolaşımını hızlandıracağı ve refleksleri zayıflatacağından son derece tehlikelidir. Bundan başka kişi bilmediği yerde yüzmemelidir. Çünkü ani bir derinlik kişiyi paniğe sevkeder. Hiç 100 metrede boğulan kişi duydunuz mu? Dikkat edilirse boğulmalar genellikle kenarda olur. Bu nedenle iyi yüzme bilmeyenler kenarda oturup ayaklarını suya soksunlar" dedi.

Mazlum, yüzme anında sıkça rastlanan bir başka tehlikenin de kramplar olduğunu ifade ederek suya girilmeden önce yorucu olmayan bir takım egzersizlerle bunun önüne geçebileceğine işaret ederek “Kramp kasların ani ve ağrılı gerilmesidir. Buna aşırı doymuşluk, ısınmadan dolayı aşırı yüklenme, fazla terleyerek aşırı tuz kaybı ve içki neden olabilir. Adale yapısı uzun olduğundan, kramp genelde bacakta oluşur. Bu bacakta acıya neden olur. Bu şekilde boğulmak korkma ve panikten kaynaklanır. Sakin bir şekilde kramp giren bölgeyi ovalamak ve masaj yapmakla giderilmesine çalışmak gerekir. Suyun üzerinde sırt üstü yatıp ayaklar gergin bir şekilde öne doğru uzatılmalı, ayaklar öne ve arkaya doğru gerilmeli. Bunun yanında ani ve sert hareketlerden de kaçınmak gerekir. Bu şekilde kaslar normale dönecektir” diye konuştu.

“BOĞULMAK ÜZERE OLAN KİŞİYE GÜVENLİ YAKLAŞIN”
Boğulmak üzere olan biriyle karşılaşıldığında ilk önce güvenli bir şekilde şahsa yaklaşılması gerektiğini vurgulayan Mazlum, cankurtarmada asıl önemli olanın kişinin önce kendini kurtarması, can güvenliğini garanti altına alması olduğunu söyledi. Boğulmak üzere olan kişiye yaklaşmak için bir tekne veya kayık, yoksa cankurtaran simidi, bir kalas parçası ya da otomobil lastiği gibi bir nesnenin kullanılabileceğini belirten Mazlum, “Yüzerek kurtarmak daha zor bir iştir. Ancak deneyimli bir kurtarıcı ya da yüzücüyseniz yüzerek de boğulan kişiye ulaşabilirsiniz. Hem kendi güvenliğiniz hem de yardım için yanınıza bir cankurtaran simidi ya da yeleği almanız en iyisidir" dedi.

"Boğulmak üzere olan kişinin hiç vakit kaybettirilmeden sudan çıkarılması gerekir" diyen Hacı Mazlum, "Suya atladıktan sonra kazazedeye doğru yüzün. Ona arkadan yaklaşın. Gerekirse boynundan veya saçlarından çekin. Boğulmak üzere olan kişi panik içerisinde olacak sizi de kendisine çekmek isteyecektir. Bu nedenle kurtaracağınız kişi eğer kendisine doğru sizi çekmek isterse ona zarar vermeyecek şekilde vurun ve etkisiz hale getirmeye çalışın." şeklinde konuştu.

Mazlum, kazazedenin sudan çıkartıldıktan sonra yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Kazazedeyi sudan çıkardıktan sonra bilinci yerindeyse ve solunum güçlüğü yoksa onu sakinleştirip ısıtın. Kazazede baygın olmakla birlikte solunumu varsa kendisini yan yatırın, bu sayede yuttuğu su dışarı çıkabilir ve suyun akciğerlere gitmesi önlenebilir. Yardım gelene kadar da kazazedenin yanından ayrılmayın. Boğulmalardaki ilk yardımın temel amacı akciğerlere hava girmesini sağlamak olduğundan çok hızlı davranmak gerekmektedir. Kazazede sudan çıkar çıkmaz ağzında protez varsa çıkarılmalı veya boğaz salgıları temizlenmeli, başı iyice arkaya çekilerek alt çene iki elle aşağı ve geriye itilerek baş parmaklarla ağız açık tutulmalıdır. Ağızdan ağza suni solunum yapılırken, göğüs kafesine düzenli aralıklarla bastırılarak kalp masajı uygulanır. Suni solunum için kazazedenin başı arkaya eğilir, ensesinin altına katlanmış giysiler yerleştirilir. Öteki el ise kazazedenin alnına, işaret ve baş parmaklar burun deliklerini kapatacak şekilde yerleştirilir. Yardım eden kişi derin bir soluk aldıktan suni solunum yapmaya başlar. Kazazede çocuksa soluk verme fazla güçlü olmamalıdır. Soluk verdikten sonra kazazedenin soluk vermesi için ağzı açık tutulur. Bunun için kazazedenin yanı başında diz çökerek, bir el göğüs kemiğinin alt bölümüne, öteki ise bu elin üstüne yerleştirilir. Göğüs kemiğine omzun ve gövdenin ağırlığı gelecek şekilde bastırıldıktan sonra hızla bırakılır. İki soluk verdikten sonra göğse 15 baskı uygulanır. Dakikada yapılan soluk verme işlemi 15 ila 20 saniye arasında olmalıdır. Eğer yardım edilecek biri daha bulunursa suni solunuma iki kişiyle devam edilmelidir."

iha
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2007 Çarşamba 15:36:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?