30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Bin hektar arazi 2-B kapsamında

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından dünyanın biyolojik çeşitlilik bakımından küresel öneme sahip 200 ekolojik bölgesinden biri olarak belirlenen Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 2-B olarak nitelendirilen ve orman vasfını kaybetmiş arazi miktarının 17 bin 356 hektar olduğu bildirildi.

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan rapora göre, Karadeniz Bölgesi'nde en fazla orman vasfını yitirmiş arazinin Samsun'da bulunduğu belirtildi. Samsun'da 15 bin 290 hektar alanın tarla, bağ, bahçe, meyvelik, fındıklık, otlak, kışlak veya yerleşim yeri haline getirilerek orman vasfını yitirdiği kaydedildi. Ordu'da ise 956 hektar alanın 2-B kapsamında olduğu belirtilirken bu rakamın Giresun'da 50 hektar, Trabzon'da bin 5 hektar, Rize'de 14 hektar ve Artvin'de 41 hektar olduğu açıklandı. Bölgede toplam 17 bin 356 hektar alanın orman vasfını yitirerek işgal edildiği vurgulandı.

Bu konuda hazırlanan raporda, 2-B uygulamasının bağ, bahçe ve tarlalar ile köy meralarının otlak, yaylak ve kışlakların yıllar sonra gerçek vasıflarına uygun kullanılmasını sağlamak amacını taşıdığı belirterek şu görüşlere yer verildi: "2-B hazineye kaynak sağlama girişimi değildir. Kangren olmuş sorunun çözümünün cesaretle ortaya konmasıdır. Ülke genelinde 2-B uygulamasına konu alanlar, toplumun her kesimi tarafından kullanılmakta olup, bu alanların şu an içinde bulunduğu hukuki boşluktan kurtarılarak yasal bir zemine oturtulması toplumun ortak beklentisidir."

iha
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2007 Salı 15:37:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?