1
Mayıs
2024
Çarşamba
TRABZON

'Böyle giderse yaylada horonu unutun!'

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Karadeniz yaylalarındaki çirkin yapılaşmanın önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, "Böyle devam ederse, buralara horon oynamaya kimse gelmez" dedi.

Trabzon-Giresun sınırında bulunan yaklaşık 2600 rakımlı Sis Dağı Yaylası'nda bugün düzenlenen şenliklere katılan Bakan Pepe, vatandaşlarla birlikte kemençe eşliğinde horon tepti. Şenlikte konuşan Pepe, yaylalardaki çirkin yapılaşmanın önüne geçilmesini isteyerek, "Bu muhteşem güzellikleri hiç bozmadan gelecek nesillere taşımak hepimizin görevidir. Burada gördüğüm manzara, bu yapılar, Karadeniz'in kendine has mimarisini yansıtmıyor. Çevreye, ormana ve yeşile saygıyı hep beraber sürdürmemiz lazım. Bu şekilde betonlaşmalar devam ederse, buralara horon oynamaya kimse gelmez. Karadeniz'in yaylalarını betonlaştırmaya ve çirkinleştirmeye devam edersek hepimiz zarar görürüz. Buradaki kanalizasyonları yola akıtmaya, binaları tenekelerle kaplı, harap bir yer haline getirmeye kimsenin hakkı yoktur. Buradan valilere, belediye başkanlarına ve ilgili amirlere sesleniyorum. Bilhassa yaylalardaki meraları herkes kendi kafasına göre beton yapıyor. Buralarda bina kurma derdine düşüyor. Böyle birşey kabul edilemez" dedi.

Yöredeki ladin ağaçlarının kesilmemesini de isteyen Bakan Pepe, "Ağaçları baltayla yazın yaralıyorsunuz, kışın da rüzgar vurup yıkıyor ve sonra bu ağaçları yakacak olarak kullanıyorsunuz. Bu doğru değil. Kesilmiş bir ağaç, evimizden çıkartılmış bir tuğla taşı kadar önemlidir" diye konuştu.

Bir süre sohbet ettiği Ali Altın adlı 85 yaşındaki bir vatandaşın elindeki bastonu alan Bakan Pepe, "Ağaç kesenleri bu bastonla döveceğim" diye espri yaptı.

Bakan Pepe, Hollanda'dan ailesiyle birlikte tatile geldiği öğrenilen 8 yaşındaki Fatih Han Kurtal'ın elindeki oyuncak tüfeği görünce, "Oyuncak da olsa silahla oynama" diye nasihatte bulundu. Bakan Pepe, bir vatandaşın yayladaki ruhsatsız ve tapusuz binasının yıkım kararına ilişkin yardım talebi üzerine ise, "Ne benim, ne partimizin, ne Başbakanımızın kimseye ayrıcalık yapma lüksü yok. Yargı kararına hepimiz uymak zorundayız. Yanlış yapana da müsaade etmeyiz" dedi. Pepe, daha sonra yayladan ayrılarak Sümela Manastırı'na hareket etti.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2005 Pazar 13:14:26
Güncelleme :25 Temmuz 2005 Pazartesi 17:09:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?