6
Mayıs
2024
Pazertesi
TRABZON

Bu da Trabzon’un “Devrim”i

BU DA TRABZON’UN “DEVRİM”İ

Trabzon’da karting pistlerinde karting araçlarıyla kısa süreli atılan turlara para ödemek istemeyen iki kafadar kuzen kendi “Devrim”lerini üretti.

1961 yılında üretilen Türkiye’nin ilk yerli otomobili Devrim’e atıfta bulunarak araçlarına “Devrim-2” olarak isim veren Emrah (20) ve Abdullah Tonbul (24) isimli kuzenler, “Aslında aracı yapmamıza neden olan şey karting pistlerinde 5 TL verip karting araçlarıyla en fazla 3 veya 4 tur attırılmasıydı. Bu düşünceyle bir takım araştırmalar yaptık nasıl yapabiliriz ve sonuca nasıl ulaşabiliriz diye. Sonra etrafımızda bazı parçaların mevcut olduğunu ve yardımcı olabilecek insanların çokluğuyla kendimizdeki güvenin etkisiyle bu aracı yapmayı başardık” dedi.

Yaklaşık 4-5 litre yakıt alabilen deposuyla bir günlük gezi planlarını tamamlayabildiklerini ifade eden genç mucitler, halen daha akıllarındaki aracı tamamlayamadıklarını sözlerine ekleyerek aracın yapım aşamasını şöyle anlattı:

“Aracın şase kısmı borudan kıvrılarak tamamlanmıştır. Mekanik aksam olarak yaptığımız arabada farklı araçların parçaları kullanılmış olup tamamen kendimiz tarafından monte edilmiştir. Bireysel uygulamalarımızla ve eksikliklerimizi göre göre bugünkü halini verebildik araç halen daha da bitmiş değildir. Motor olarak herkesin bildiği kayık motoru olarak da adlandırılan 12 beygir motor kullanılmıştır. Daha güçlü motor kullanılabilirdi ancak bizim amacımız zevki ucuza getirmek. Ayrıca aracın motoruna kendi uygulamamızla 4 vites şanzımanı monte ettik ve en dik rampaları da çıkabilir hale getirdik. Araçta bugün araç üreticilerin birbirine rekabet sağlamada üstün özellik olarak kullandığı bağımsız salıncak sistemini 4 tekere de tamamen kendimiz parçalarını üreterek monte ettik. Aracın motorunu arkaya koyduk ve çekişi de arkadan vererek aracın karda bile çok rahat gidebilmesini sağladık. Araçta şu anda eksik olan camları, elektrik aksamı ve gösterge panelidir. Yetkililerin bize destek olmalarını istiyoruz.”

Devrim-2 isminin verilmesinin de yerli otomobil hasretinin olduğuna işaret eden gençler, “Aslında bu isim aklımızda değildi ancak hep içimizde bir uhde olarak duruyordu. Yerli üretim otomobil yapılabilir mi sürekli bunları tartışıyorduk. Aracı yapmadan önce dahi bunları konuşuyorduk. Aracı bitirdik sonra ismi üzerinde düşünmeye başladık. Madem ki bu da yerli üretim dedik ilk üretilen otomobile bir atıf olsun ve böylece adını da Devrim-2 koyduk. ‘İlk devrim aracını o kadar kısa zamanda üretenlere küçükte bir mutluluk olsun’ diye böyle düşündük ve kendi aracımızı ürettik” şeklinde konuştular.

BU DA TRABZON’UN “DEVRİM”İ
İHA
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2011 Cumartesi 14:53:00
Güncelleme :2 Temmuz 2011 Cumartesi 19:40:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?