4
Mayıs
2024
Cumartesi
TRABZON

Bu fotoğraflar çığdan önce çekildi

Trabzon Tenis Dağcılık ve Kayak Kulübü (TEDAK), Zigana Dağı'nda çığ düşmesi sonucu hayatını kaybeden yürüyüş lideri Erhan Terzi tarafından çığ düşmeden 1, 5 ve 10 dakika önce çekilmiş üç fotoğrafı yayımladı.


TEDAK, internet sitesinde yayımladığı resimlerin yanı sıra Zigana Dağı'nda 10 kişinin ölümüyle sonuçlanan çığın oluştuğu yürüyüş parkurunun daha önceki dönemlerde yaz ve kış olmak üzere üyeler tarafından birçok kez geçildiğini ve bilinen yürüyüş alanları arasında olduğunu duyurdu. Yapılan yazılı açıklamada, kulübün kendi bünyesinde oluşturduğu teknik ekibin yapmış olduğu inceleme sonrası, olayın görgü tanıkları ve yürüyüşe katılan kazazedelerle yapılan görüşmeler sonrasında varılan sonuç açıklandı. Yazılı
açıklamada, "Planlı doğa yürüyüşlerinden olan bu faaliyetin Zigana dağ kayakevinden 25 Ocak 2009 tarihinde saat 10.00'da 17 katılımcı ile başlamış olup kayak evinden Kadırga yolu takip edilerek Zigana tünelinin Gümüşhane çıkışına kadar yürüyüş yapılmasının planlandığı" belirtildi.

Belirlenen yürüyüş parkurunun daha önceki dönemlerde yaz ve kış olmak üzere üyeler tarafından birçok kez geçilmiş, bilinen yürüyüş alanlarından olduğu belirtilirken yazılı açıklama şöyle devam etti: "Planlandığı üzere yürüyüşliderliği TEDAK kulüp başkanlığı ve yönetim kurulu üyeliği yapan genel kaptanlık üstlenmiş, Türkiye Dağcılık Federasyonu Dış İlişkiler Komisyonu ve Uluslararası Dağcılar Birliği Dağcılık Komisyonu üyesi, aynı zamanda kokartlı turizm rehberi, bununla birlikte Kızılay Gönüllüleri lideri olan Erhan Terzi önderliğinde yürütülmüştür."


Yürüyüşün dağ yolundan ve kar olmayan bir zemin üzerinde devam ettiği belirtilen yazılı açıklamada şöyle denildi: "Yürüyüş sırasında yolda kar olmadığı katılımcıların ifadeleri ve fotoğraflarla tespit edilmiştir. Çığ olan bölgeye gelindiğinde yolun açık olduğu, yol zemininde yaklaşık 10 santimetre kalınlığında bir kar tabakası olduğu anlaşılmıştır.

Çığ düşme bölgesine gelindiğinde ise yürüyüş normal olarak devam etmekteyken (kazazedelerin ifadesine göre) aniden öndekilerin 'çığ' diye bağırmasıylabirlikte üst tarafta duran balkon yapının altındaki kütle kaymaya başlayarak önde bulunan 14 kişiyi yolun alt kısmına doğru sürüklemiş ve sonrasında iki kişi hemen 3- 5 metre sonra durabilmiş ve diğerinin ise kütlenin içinde kaymaya devam ettiği bildirilmiştir. Bu olayın saat 10.30 civarında olduğu ifade edilmiştir. Çığ düşmesi sonrasında yaralanmadan ayakta kalan beş kişi telefon bağlantısıyla olayı dağ evine ve Trabzon'daki arkadaşlarına bildirmiştir."


Çığ sonrası yürüyüşe katılan kazazedelerin aşağıya inerek arkadaşlarını aramaya başladıkları ifade edilen yazılı açıklamada şu bilgilere yer verildi: "Aynı zamanda kayakevinden, Trabzon ve Gümüşhane'den dağcılar, sivil savunma ekipleri bölgeye hareket etmiştir. Bölgeye ilk olarak 15 dakika içerisinde Zigana Kayakevi'nden kayakçılar, dağcılar ve çalışanlar ulaşmıştır. Hızla arama çalışmalarına başlamış ve ilk olarak iki kişiyi yaralı olarak kurtarmış ve sonrasında iki kişiyi de ölü olarak çıkarmıştır."


Yazılı açıklamada ayrıca, "Olaydan bir saat sonra diğer arama kurtarma ekiplerinin bölgeye intikal ettiği" belirtilerek şöyle denildi: "Arama kurtarma ekiplerinin gelmesiyle düzenli arama faaliyeti başlamış olup tüm kazazedeler ölü olarak yaklaşık saat 15.00 itibariyle çıkarılmıştır.

Erzurum'dan gelen sivil savunma ekibinin de bölgeye ulaşmasıyla son bir arama çalışması yapılarak bölgeden ayrılınmıştır. 10 can dostumuz elim çığ felaketi sonrasında Zigana Dağı'nda hayatını kaybetmiştir. Yapılanincelemelerde havanın parçalı bulutlu ve rüzgarlı olduğu tespit edilmiştir. Çığın oluşmasını sağlayacak etkenlerden insanlar tarafından meydana getirilecek bir etkenin olmadığı açıkça anlaşılmıştır.''

İha
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2009 Çarşamba 13:12:21
Güncelleme :28 Ocak 2009 Çarşamba 13:15:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?