30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Bu polis şefi dokunulmaz mı?

Yasin Hayal'in avukatı Fatih Çakır'a verdiği, ilk olarak Akşam gazetesinin ulaştığı bilgiler, şimdi savcılıkta. Avukat Çakır, Trabzon TEM Şube Müdürü Yahya Öztürk'ün 'Bayrak yere düştü, kaldırma görevi Erhan ve Yasin'e ait' sözlerinin de bulunduğu dilekçesini sundu...

Hrant Dink cinayetinin ardından, Akşam gazetesinin Yasin Hayal'in cezaevinde avukatına verdiği bilgilere ulaşması üzerine gözler Trabzon TEM Şube Müdürü Yahya Öztürk'e çevrildi. Hayal'in Erhan Tuncel'in kendisine, Yahya Öztürk'ün 'Bayrak yere düştü, bayrağı kaldırmak sizin göreviniz' dediğini ileri sürmesi, gündeme bomba gibi düştü. Emniyet Genel Müdürlüğü iddiaları yalanlarken, soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Selim Berna Altay da, bu iddiaların Hayal'in ifadeleri arasında yer almadığını açıkladı. Ancak Hayal'in gündemi sarsan iddialarının dava dosyasına girmesi için dün ilk adım atıldı: Hayal'in avukatı Fatih Çakır, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilmek üzere Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'na bir dilekçe verdi. Akşam gazetesinin haberinde yer alan ifadeleri savcılığa bildiren Çakır, müvekkilinin verdiği bilgiler doğrultusunda soruşturulmanın genişletilmesini talep etti. Soruşturma dosyasına da giren iddiaların ardından TEM Şube Müdürü Öztürk hakkında nasıl bir işlem yapılacağı bekleniyor.

ÖZTÜRK HİÇ 'DEĞİŞMEDİ'

6 yıldır TEM Şube Müdürü olan Yahya Öztürk'ün görevde bulunduğu sürede meydana gelen olaylar nedeniyle, Trabzon Emniyeti'nde pek çok birimin başındaki ismin yeri değişti. Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir ve Emniyet Müdürü Reşat Altay da görevden alındı. Ancak Yahya Öztürk yerini korudu. Öztürk'ün, McDonald's bombalaması olayından sonra Erhan Tuncel'i mahkeme önüne çıkarmadığı da bu süreçte gündeme geldi.

Öztürk'ün listesi kabarık

Yahya Öztürk'ün TEM Şube Müdürü olarak görev yaptığı Trabzon'da son birkaç yılda şu olaylar meydana geldi:

24 Ekim 2004: Trabzon'daki McDonald's şubesi önüne bomba bırakıldı, 6 kişi yaralandı. Bombayı koyan Yasin Hayal İstanbul'da yakalandı. Dink cinayeti sonrasında polis muhbiri olduğu ortaya çıkan Erhan Tuncel'in bu olayda bombayı hazırlayan kişi olduğu ileri sürüldü.

29 Kasım 2004: Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hicasi Cındık vurularak öldürüldü.

7 Ocak 2005: Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Saadettin Güner'in aracı çapraz ateşe tutuldu. 41 yaşındaki Güner ile üç yaşındaki oğlu Selçukhan öldü. Araçta bulunan eşi Melek Güner ile çocukları Beyza Gonca ve Ahmet Faruk yara almadan kurtuldu. Zanlıların bir başka kişiyi öldürmek isterken, aracı karıştırarak Güner ve oğlunu öldürdükleri anlaşıldı.

5 Nisan 2005: Cezaevlerindeki ölüm oruçlarına dikkat çekmek için bildiri dağıtan 5 TAYAD üyesi, 'PKK bayrağı açtıkları sanılarak' yaklaşık 2 bin kişinin saldırısına uğradı. Saldırıyı protesto eden yaklaşık 30 kişilik TAYAD'lı gruba, vatandaşlar müdahale etti. Çıkan arbedede dövülen TAYAD'lılar kaçmaya başladı. Sayıları 200'ü bulan öfkeli kalabalık ve TAYAD üyeleri arasında kovalamaca yaşandı.

19 Ocak 2006: 'Doğulu' işçilerin gittiği çay ocağına molotofkokteyli atıldı.

25 Ocak 2006: MHP İl Başkanlığı önüne bomba konuldu.

29 Ocak 2006: Trabzonsporlu futbolcu Gökdeniz Karadeniz ve eski takım arkadaşı Fatih Tekke'nin eşlerinin otomobilleri ve işyerleri kurşunlandı. Olayın zanlısı olarak İstanbul'da yakalanan Hakan Süleyman, Trabzon'da sorgulandı. Süleyman'ın haraç istediği iddia edildi.

5 Şubat 2006: Sancta Maria Kilisesi rahibi Andrea Santoro, 16 yaşındaki O.A. tarafından vurularak öldürüldü. Bu olayda bir örgüt bağlantısı bulunmadığı açıklanmıştı. Dink cinayeti sonrasında Trabzon Cumhuriyet Savcılığı iki olay arasında bağlantı olup olmadığını araştırdı.

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

Avukat Fatih Çakır, dilekçesinde Yasin Hayal'in babası Bahittin Hayal'in de TEM Şube Müdürü Yahya Öztürk hakkında son derece 'ilginç' bilgilere sahip olduğunu belirterek ifadesine başvurulmasını talep etti.

Hayal'in Erhan Tuncel'in bağlantıları olarak isimlerini verdiği Erbil ve Ömürhan isimli şahıslar ile Seyfi Yarımbaş'ın da ifadelerine başvurulmasını isteyen Çakır, bu hususlar çerçevesinde soruşturmanın genişletilmesini talep etti.

Hayal, Öztürk ve Tuncel'in isimleri McDonald's bombalama olayında da ilginç bir şekilde bir araya geldi. Soruşturması sırasında Yahya Öztürk'ün mahkemenin bilgisine başvurmak istediği Tuncel'i yakalayamadıklarına ilişkin tutanak düzenlediği; ancak geceyarısı Tuncel'in ifadesini dosyaya eklediği, Milliyet gazetesinin 2 Şubat 2007 tarihli haberiyle gündeme gelmişti. Tuncel'in mahkeme kararına rağmen hakim kaşısına çıkarılmadığının anlatıldığı haberde, Tuncel'in evine baskın düzenleyen ve onu yakalayamadığını tutanağa yazan kişi de Trabzon TEM Şube Müdürü Yahya Öztürk'tü. İfadesi 04.20'de dosyaya eklenen Tuncel'in nerede ve nasıl yakalandığı ise sırrını koruyor.

Milliyet'in haberinde Terörle Mücadele Şubesi'nin, bombalama olayının sanığı Yasin Hayal'in dosyasını terör soruşturmalarını yürüten Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı yerine, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk ettiği bilgisi de vardı.

--------------------------------------------------------------------------------

İstanbul'dakiler neden hala görevde?

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, İstanbul Valisi Muammer Güler ile bir araya geldi. Elkatmış, görüşme amaçlarının çocuk pornosu, sokak çocuklarının istismarı gibi konuların değerlendirilmesi olduğunu söylerken; Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe aksini iddia etti.

Elkatmış, komisyon olarak olayların medya tarafından abartıldığı kanaatinde olduklarını söyledi. 'Bir insanın fikirlerinden dolayı öldürülmesini kabul edilemez. Ancak biz bu konuyu ele almak için gelmedik' diyen Elkatmış'a CHP'li Ünlütepe'den tepki geldi: 'Komisyon nasıl olur da adı ile ilgili bir konuyu gündeme almaz!'

Ünlütepe, 'Olayın meydana geldiği İstanbul'da nasıl olur da hala Vali ve Emniyet Müdürü görev yapar? Trabzon'da her şey değişirken İstanbul'da nasıl olur da değişmez, İstanbul'da Emniyet mi var müdür mü var? Dink ile Trabzon'daki rahip cinayeti birbirinin kopyası gibi. Vali Güler Emniyet Müdürü'nden memnun olduğunu söyledi. Bana yuvarlak cevap vererek soruşturma sürüyor dedi. Bir insanın can güvenliği ile ilgili bir istihbarat alıyorsunuz, neden önlem almıyorsunuz? Komisyon başkanı ile farklı düşünüyorum' diye konuştu.
Akşam
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2007 Salı 09:02:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?