30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Canalioğlu: Zam değil iyileştirme

Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, içme suyuna yapılan yüzde 20’lik zammı ‘iyileştirme’ olarak tanımlarken, yaptıkları her işin sonuna kadar arkasında olduklarını ve bu konudaki nihai kararı ise halkın vereceğini söyledi.

CHP’li Belediye Başkanı Canalioğlu, başkan yardımcıları ile beraber Maçka ilçesi Esiroğlu beldesindeki Su Arıtma Tesisleri’nde düzenlediği basın toplantısında, su zammı ile başlayan tartışmalara açıklık getirdi, yapılan eleştirileri cevaplandırdı. Seçildikleri günden bu yana şehre kaliteli ve kesintisiz su sağlamak için çalıştıklarını belirten Başkan Canalioğlu, bu doğrultuda içme suyuyla ilgili yapılan çalışmaları anlattı.

Yapılan çalışmaların ardından son 2,5 yıldır arıtma tesisinden kaynaklanan su kesintisinin yaşanmadığına dikkat çeken Canalioğlu, tesisten pompalanan suyun daha sonra şebekede uğradığı kayıplarla ilgili olarak yaptığı açıklamada, bu kayıpların Kocaeli, Eskişehir, Antalya, Kayseri gibi şehirlerden daha az olduğunu söyledi. Camilere, çeşmelere, park ve bahçelere, refüj sulamalarına ve peyzaj alanlarına verilen suyun da kayıp ve kaçak arasında yer aldığını kaydeden Canalioğlu, kendi dönemlerinde park ve bahçeler ile yeşil alan sayısında yaşanan ciddi artışların buralarda kullanılan su miktarını da artırdığını ifade etti.

Su gelirlerinin belediye bütçesi içindeki payının azalmasına bağlı olarak suyun maliyetini yeniden hesapladıklarını dile getiren Canalioğlu, “1 metreküp suyun maliyetini 1,23 YTL olarak hesapladık. Yine yaptığımız araştırmada 4 kişinin yaşadığı bir konutta aylık ortalama olarak 11-15 metreküp arasında su tüketildiğini gördük. Bir metreküp suyun satış fiyatı ise 1,40 YTL iken yapılan yüzde 20 zammın ardından bu fiyat 1,68 YTL olmuştur. Haliyle yapılan artış 260 kuruş civarında olmuştur. Dört kişilik bir ailenin su faturasına bu zam 3,42 YTL olarak yansıyacaktır” dedi.

Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başkan Canalioğlu, Belediye Meclisi’ndeki toplantının yöntemiyle ilgili yapılan eleştirilerin doğru olmadığını belirterek “Mecliste AK Parti grubunun azınlıkta olduğunu bilmiyordum. Çoğunlukta olsalardı da teklifi yine getirirdim. Ben bu konuyu ilgili komisyona havale ettim. Ancak çok gecikme oldu. Ben de kanunun bana verdiği yetkiye dayanarak konuyu meclisin gündemine getirdim” diye cevaplandırdı.

Bazı internet sitelerinde ‘kendisinin AK Partili bazı Belediye Meclisi üyeleriyle pazarlık yaparak AK Parti grubunu azınlığa düşürdüğü’, ayrıca ihale ve imar işleriyle ilgili olarak bazı ayrıcalıklar sağlandığı şeklinde iddiaların yer aldığını hatırlatan Canalioğlu, “Böyle bir şey varsa bunları ortaya atanlar ispatlasınlar. Bizde kamu yararı vardır, kimseye bireysel menfaat sağlamak yoktur. Bizim yaptığımız ihaleler de şeffaf ve açıktır. Bunları söyleyenleri önce ispata davet ediyorum ardından da Allah’a havale ediyorum” dedi.

Suya yapılan zammı ‘iyileştirme’ olarak tanımlayan ve “Yaptığımız her işin faturasını günahıyla sevabıyla öderiz” diyen Canalioğlu, “Kuyuları kapatanların konuşmaya hakkı yok. Biz yaptıklarımızın arkasındayız. Kararı halkımız verecektir. Bizim yaptığımız zam değil iyileştirmedir. Bu seçime kadar yapılan son iyileştirmedir” şeklinde konuştu.

Suya zam yapılması kararının ardından başlayan tartışmaları ‘siyasi popülizm’ olarak nitelendiren Canalioğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:“Bir kaşık suda fırtına kopararak popülizm yapmaya çalışıyorlar. Biz popülizm yapmadık. Kısır siyasi tartışmaların içinde olmadık. Bizim bu işlerle kaybedecek zamanımız yok. Kavga istemiyoruz. Sevgi ve hoşgörü içinde halka hizmet etmenin gayretindeyiz. Bu toplantıyı savunma için yapmadık. Takdir halkımızındır. Halk bizi destekliyor. Kimse Trabzon Belediyesi üzerinden siyaset yapmasın. Yapılan eleştiriler havada kalıyor. AK Parti milletvekilleri bölgenin ve yörenin, işsizlik başta olmak üzere diğer problemlerini halletsinler, ondan sonra konuşsunlar. Trabzon’a hangi yatırımlar yapıldı, biz bir şey göremiyoruz. Biz eğer gerginlik yapmaya kalksaydık, hükümet Trabzon’a bir çivi bile çakamazdı.”

Başkan Canalioğlu, basın toplantısının ardından basın mensuplarıyla arıtma tesislerini gezdi ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

iha
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2007 Pazartesi 17:33:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?