1
Mayıs
2024
Çarşamba
TRABZON

'Çayımıza dokunmayın'

Trabzon Çay Sanayicisi ve İşadamları Derneği (ÇAYSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Üstün, 2005 alım sezonu öncesinde, son 2 yıldır yaş çay yaprağına verilen destekleme priminin kaldırılacağı yönünde duyumlar aldıklarını ifade ederek, böyle bir uygulamanın yanlış olacağını söyledi.

Trabzon ÇAYSİAD Yönetim Kurulu adına bir açıklama yapan Rahmi Üstün, konu ile ilgili Başbakan ve bakanlara yazı gönderdiklerini belirterek, "Yaş çay yaprağı için 2003’de kilo başına 50 bin lira, geçen yıl ise 65 bin lira olarak ’destekleme primi’ adı altında üreticiye ödeme yapılmıştır. 2 yıldır uygulanan destekleme primi sayesinde sektörün kayıt altına alınması ve vergilendirilmesinde büyük bir mesafe alınmıştır. ÇAYKUR’un dışında yaş çay yaprağı alımı yaparak işleyen özel sektörün de üreticiye destekleme primi alabilmesi için belge vermesi gerekmiştir. Böylelikle yaş çay yaprağı satışları da tamamen kayıt altına alınmıştır" dedi.

"Yaş çay yaprağı satışlarının tamamen kayıt altına alınmasıyla devlet, stopaj vergisi ile faturasız satışlar ortadan kaktığı için KDV ve diğer vergilerden artış sağlamıştır" diyen Üstün, "Yeni taslakta çayın destekleme dışı bırakılması demek, yeniden özel sektörün kayıt dışına çıkması, bu da devletin vergi gelirlerinin azalması demektir. Oysa, devlet primle üreticiye verdiğinden daha büyük bir bölümü vergilerle geri almaktadır. Yaş çay yaprağına bu yıl yapılabilecek fiyat artışının tamamının destekleme primi adı altında verilmesi daha da yararlı olacaktır. Bu uygulamayla sektör kayıt altına alınacağı ve maliyetler düşük olacağından, dışarıdan kaçak çay girişi de önemli ölçüde önlenecek, dolayısıyla haksız rekabetin önüne geçilebileceği gibi devletin vergi kaybı da önlenecektir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Mart 2005 Perşembe 14:30:22
Güncelleme :3 Mart 2005 Perşembe 14:33:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?