30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

CBS Kongresi başladı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından düzenlenen 'Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) 2007 Kongresi' Karadeniz Teknik Üniversitesi Prof.Dr. Osman Turan Kongre Merkezi'nde başladı.

Türkiye'nin CBS teknolojisinden nasıl yararlanması gerektiğinin bilimsel formasyonlarla ortaya konularak bütün sektörlerin coğrafi bilgi sistemleri aracılığı ile günlük yaşantıda, bilgiye dayalı, sağlıklı ve kaliteli hizmet sunulabileceği hususlarının bütün boyutlarıyla tartışılmasının amaçlandığı kongre çok sayıda akademisyen ve uzmanın katılımıyla Trabzon'da başladı.

Trabzon Valisi Nuri Okutan, insanoğlunun var olduğu günden bu yana hep daha iyiye erişme arzusu içinde olduğunu belirterek "Daha iyiye ve daha güzele ulaşmak için bu noktada bilginin çok büyük önemi var. Bu açıdan insan unsurunun ve coğrafi alanların verilerinin doğru tutulması da önemli. Bu iki konuda Türkiye'de çok önemli adım atıldı. Bu adımların daha da geliştirilmesi için çalışmalar sürüyor" dedi.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı ise kongrede Türkiye'de ve dünyada coğrafi bilgi sistemlerinin ulaştığı düzeyin, teknolojik ve bilimsel boyutlarının tartışılacağını söyledi. Coğrafi bilgi sistemlerinin önemini anlatan Adlı, şöyle konuştu: "Coğrafi bilgi sistemleri öncelikle birçok sektörü yakından ilgilendiren, birçok meslek mensubunun birlikte çalışmasını gerektirir. Bilgi standardı ve bilgi değişim standardının belirlenmesi, yayınlanması, uygulanmaya konulması yanında, coğrafi bilgi üreten ve kullanan bütün sektörlerin bu standartlara uyması ile mümkün olabilir. Bu hususun yapılacak çalışmalar sonucunda bir çerçeve yasa ile ortaya konulması gerekecektir. Biz bu çalışmalara büyük önem veriyoruz."

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı da, kongrenin 'paylaşılmayan bilgi verimli değildir' düşüncesinden hareketle Türkiye'deki farklı meslek disiplinlerini bir araya getirdiğini söyledi. Soğancı, yaptığı konuşmada, "Dünya, tek ortak yaşam alanımız ve ortak coğrafyamız ise bu coğrafya üzerindeki veriler ve üretilen bilgiler de erişilebilir ve paylaşılabilir olduğu sürece değerli olacaktır."

Konuşmaların ardından Coğrafi Bilgi Teknolojisi Fuarı'nın açılışı gerçekleştirildi. Çeşitli uzman ve akademisyenlerin katılımıyla yapılacak oturum ve panellerle 4 gün sürecek CBS 2007 Kongresi 2 Kasım'da sona erecek.

iha
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2007 Salı 14:48:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?