30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Çevre Planı'nında çevre yok

Şehir Plancıları Odası Trabzon İl Temsilcisi Ayhan Turan, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Çevre Düzeni Planı'nın kapsamlı olmadığını ve planda kalkınmanın öne çıkarılarak çevrenin ihmal edildiğini ileri sürdü.

TMMOB Trabzon Koordinasyon Kurulu, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından ülke genelinde hazırlanan ve Trabzon, Rize, Artvin, Ordu, Giresun ve Gümüşhane illerini kapsayan Çevre Düzeni Planı ile ilgili 25 sayfalık bir itiraz raporu hazırladı. Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde mimar ve mühendis odalarının il temsilcileriyle yapılan toplantıda raporu okuyan Şehir Plancıları Odası Trabzon İl Temsilcisi Ayhan Turan, Çevre Düzeni Planı'nın kapsamlı olmadığını ve bölgenin ihtiyaçlarına cevap vermekten uzak bir anlayışla hazırlandığını söyledi. Planda insan merkezli bir yaklaşımla çevrenin ihmal edildiğini ve kalkınmaya ağırlık verildiğini kaydeden Turan, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın kalkınmaya yönelik kararlar veremeyeceğini vurgulayarak planı hazırlayan kadroların yetki ve sorumluluklarını aştığını ileri sürdü.

Çevre Düzeni Planı’nın askı süresi içinde bulunduğunu hatırlatan Ayhan Turan, geçmiş tecrübelerden de faydalanarak yeni bir Çevre Düzeni Planı yapım yönetmeliğinin oluşturulması gerektiğini savunarak, “Planın içeriğine baktığımızda eşik analizleri yapılarak çevresel eşiklerin net bir şekilde ifade edilmediğini, hatta olmadığını görmekteyiz. Yine verilen planlama kararlarının çevre mevzuatı uyarınca taşıma kapasitelerine ilişkin kararlar ve uygulama biçimlerine ilişkin kararlara rastlanılmamıştır. Çevre düzeni planlarının tanımının, içeriğinin ve yapım tekniğinin, çizim biçiminin herkes tarafından kabul görmesinden sonra askıda bulunan planın revize edilerek yeniden yapılması itirazımızın ana kurgusudur” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2007 Pazartesi 16:53:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?