5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Cihan Padişahı anıldı

Cihan Padişahı Kanuni Sultan Süleyman, doğumunun 514. yıldönümünde doğum yeri Trabzon'da çeşitli etkinliklerle anıldı.
Osmanlı İmparatorluğu'nun 'Muhteşem' lakaplı 10. Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın doğumunun 514. yıldönümü, Muhteşem Kanuni Vakfı tarafından düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Her yıl 27 Nisan-2 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Kanuni Haftası'nda ilk olarak Türk-Macar Dostluk Parkı'nda Kanuni Anıtı önünde basın açıklaması yapıldı. Muhteşem Kanuni Vakfı Başkanı Prof.Dr. Ali Baki, Cihan Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın babası Yavuz Sultan Selim'in Trabzon Valiliği sırasında bu şehirde
doğduğunu ve 15 yaşına kadar da Trabzon'da yaşadığını söyledi.
Kanuni Sultan Süleyman'ın tahta çıktıktan sonra çok önemli hizmetler yaptığını ve zamanında İmparatorluğun en geniş sınırlarına ulaştığını belirten Prof. Baki, vakıf olarak Kanuni Haftası kapsamında düzenledikleri etkinliklerle bu büyük padişahı andıklarını söyledi.
Kanuni Haftası'nın bir amacının da yeni nesillere geçmiş değerlerin tanıtılması olduğunu vurgulayan Prof. Baki, şöyle konuştu: "Amacımız Trabzon'da doğup eğitimini burada alan ve daha sonra saltanatı ve devlet adamlığıyla cihana hükmeden Kanuni sayesinde Trabzon'umuzun tanıtımına katkıda bulunmak, halkımızın ve gençlerimizin tarih şuurunun gelişmesine yardımcı olmak, bu heyecanla yeni Kanuniler, Fatihler, Yavuzlar, Atatürkler ve daha nice değerler yetiştirmektir."
Kutlamalar kapsamında daha sonra Uzun Sokaktan başlayan ve Ortahisar'daki Kanuni Evi önünde son bulan bir yürüyüş düzenlendi. Trabzon Belediyesi Mehteran Takımı'nın eşlik ettiği yürüyüşe temsili Kanuni Sultan Süleyman'ın yanı sıra Trabzon Valisi Nuri Okutan, Belediye Başkan Vekili Ergin Aydın, Muhteşem Kanuni Vakfı Başkanı Prof.Dr. Ali Baki, vakıf yöneticileri ve üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Kanuni Evi önünde devam eden kutlamalarda Kanuni Sultan Süleyman'ı çeşitli yönleriyle anlatan konuşmalar yapıldı, hafta dolayısıyla düzenlenen spor, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödül verildi. Son olarak Kanuni Evi'nde bir resim sergisi açıldı.
Öte yandan kutlamalar için hazırlanan ve her yıl geleneksel olarak dağıtılan Kanuni pilavı bu yıl dağıtılmadı. Pilavın hazırlanışı sırasında yandığı öğrenildi. Etkinliğe katılanlar ayran içmekle yetindi.
 

iha
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2009 Pazartesi 16:22:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?