30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Çocuk suçlarında dünya şampiyonuyuz

TBMM Şiddeti Araştırma Komisyonu Uzmanı Öğretim Üyesi Adem Solak, gençleri suça iten gerçek sebepleri ortaya koymayı hedefleyen anket çalışmasında Trabzonlu gençlerin şiddete daha meyilli olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Aynı zamanda Hayat Boyu Eğitim ve Kişisel Gelişim Derneği (HEGEM) Derneği 2. Başkanı olan Adem Solak, Rahip Santoro cinayeti hükümlüsü O.A. ile gazeteci Hrant Dink cinayeti hükümlüsü O.S.'nin de aralarında bulunduğu 18 yaş altı tutuklu gençlerle yapılan ve suçun gerçek sebeplerini ortaya çıkarmayı hedefleyen anket çalışmasının sonuçlarını Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Türkiye'deki 20 ayrı cezaevinde bulunan 18 yaşından küçük gençlerle yapılan anketin 28 ayrı sorudan oluştuğunu belirten Solak, bu gençleri suça iten gerçek sebepleri ortaya çıkarmayı hedefleyen ankette, ilginç sonuçlara ulaşıldığını kaydetti. Türkiye genelinde sosyolojik olarak illerin şiddetle ilgili özelliklerinin önemli farklılıklar gösterdiğine dikkat çeken Solak, bu farklılığın anketin geneliyle Trabzon arasında da ortaya çıktığını dile getirdi.

Trabzon'un, Türkiye geneliyle kıyaslandığında aile içi şiddetin daha yoğun yaşandığı bir il olarak öne çıktığına işaret eden Adem Solak, "Cezaevindeki gençlerin yüzde 30'u, Trabzon'daysa yüzde 44'ü sokakta kendisini tehdit altında hissettiğini belirtti. Türkiye genelinde gençlerin yüzde 15'i ev, yüzde 31'i de sokakta, Trabzon'da ise yüzde 25'i ev, yüzde 47'si sokakta şiddete maruz kaldığını kaydetti. Trabzonlu gençlerin yüzde 64'ü anne ve babalarının şiddet içeren davranışlarda bulunmasını şiddetin asıl kaynağı olarak görürken, Türkiye'de bu rakam yüzde 44 olarak çıktı. Ankette görülüyor ki, aile içi şiddet düzeyi, Trabzon'da Türkiye ortalamasının oldukça üzerindedir" dedi.

Trabzon'da dini ve milli değerlere karşı yapılacak hareketlerin Türkiye genelinde olduğundan çok daha yüksek oranda şiddetle karşılanacağının da ortaya çıktığını ifade eden Adem Solak, şunları kaydetti: "Suçların artış nedeni olarak, toplumda acımasız olanların daha çok saygı gördüğüne inananların oranı Türkiye'de yüzde 64, Trabzon'da ise yüzde 81 çıktı. Suçun ve şiddetin artış nedeni olarak dini değerlerin ihmal edilmesini görenlerin oranı Türkiye genelinde yüzde 68, Trabzon'da ise yüzde 94 olurken, milli değerlere hakaret edilmesi durumunda şiddet uygulanabileceğine katılanların oranı da Türkiye genelinde yüzde 78, Trabzon'da ise yüzde 88 olarak gerçekleşti."

Bütün bunların yanında Trabzon'daki suç oranlarının batı illerindeki suç oranlarının yarısı kadar olduğunu belirten Solak, bu sonucun Trabzon'a yönelik yapılan medyatik değerlendirmelerin bilimsel temellere dayanmadığını ortaya koyduğunu kaydetti. Doğu Karadeniz insanının bu özellikleri itibarıyla kullanılmaya müsait olduğuna işaret eden Solak, acımasız ve sert gibi gösterilmesine rağmen Trabzonlu gençlerin aslında duygusal bir yapıya sahip olduğunu belirterek gençlerdeki şiddet eğilimlerinin fazlalığını da eğitim eksikliğine bağladı.

Aynı ankete Hrant Dink ve Rahip Santoro cinayetlerinin zanlılarının da katıldığını ve alınan cevapların Trabzonlu diğer gençlerin verdiği cevaplarla çok yakın olduğunu ifade eden Adem Solak, "İkisi de Karadenizli ve diğer gençlerden farklı değil. İkisi de okul ve aile ile sorunları olan gençler. İkisi de kırsal kesimden şehre gelip ortak şehir kültürünü benimseyip özümsemede sorunlu görünen gençler. İkisinin de bir anlam arayışları vardı. Bu tür gençler toplumsal meselelere ve bunlarla ilgili grupların içinde yer almaya daha yatkın olurlar. Çünkü bir bireyin toplumun sorunuyla dünyasını şekillendirmesi kendi sorunlarının önüne geçmesini sağlar" ifadelerini kullandı.

Çocuk suçlarında yaşanan artış bakımından Türkiye'nin ilk sıraya yükseldiğini söyleyen Solak, ciddi, kapsamlı ve kalıcı tedbirlerin alınmaması durumunda toplumun sosyal dengelerini bozucu bir suçluluk çıkmazının ortaya çıkabileceğini belirterek, ilgili kurum ve kuruluşların bu konuda çalışmalar yapmalarının şart olduğunu kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2007 Salı 10:59:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?