5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Çocuklarda göz sağlığına dikkat

ÇOCUKLARDA GÖZ BOZUKLUKLARI
Okul öncesi dönemde fark edilmeyen göz sorunlarının ileriki yaşlarda telafisinin zor hatta imkansız hale gelebildiği belirtildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Karadeniz Lazer Göz Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Tüysüz, okul çağındaki çocukların başarısızlığına sebep olan sağlık sorunlarının başında göz bozuklukları geldiğini söyledi.

Okul çağındaki çocuklarda göz sağlığı açısından bir problemi olup olmadığını mutlaka aileler, eğitimciler ve yetkililerin dikkate alıp araştırmaları gerektiğine dikkat çeken Tüysüz “Göz hastalıkları ve görme bozuklukları açısından maalesef çok değerli olan okul öncesi dönemde fark etmediğimiz göz sorunları ilerideki yaşlarda telafisi zor hatta imkansız hale gelebilmektedir. Gelişmiş ülkelerde çok yaygın olan okul öncesi eğitim sayesinde bu sorunlar erken teşhis edilmekte, çözümleri çok daha kolay ve ekonomik olarak halledilebilmektedir. Oysa ülkemizde maalesef kreş ve anaokulu eğitimi çok yaygın olmadığı için bu sorunlar okul dönemine sarkmakta ve bu şekilde hem çözüm zorlaşmakta hem de maliyet artmaktadır. Onun için bizim gibi ülkelerde ailelere bir kat daha fazla sorumluluk düşmekte; çocuklarımızın göz sağlığı konusunda bir problemleri olup olmadığını araştırmaları gerekmektedir” dedi.

Özellikle anne-babada göz sağlığı ile ilgili herhangi sağlık sorunu varsa (görme kusuru, şaşılık, göz tembelliği, göz tansiyonu, alerjik göz sorunları vs.) bu tip ailelerin çocuklarında göz hastalıkları görülme oranının çok daha yüksek olduğunu kaydeden Dr. Mehmet Tüysüz “Bunları anne–babalar biraz dikkatli bir şekilde takip edip araştırırlarsa tespit edebilirler. Bu tespitler yapılırken çocuk televizyona yakından bakıyorsa, çocuğun gözünde bir şaşılık fark ediyorsak, çocuk gözlerini kısarak bakıyorsa, çocuk sık sık gözlerini kaşıyıp ovuşturuyorsa ve çocuğun gözünde kızarıklık fark ediyorsak çocuğun gözünde bir bozukluk veya bu durumlardan herhangi birisi söz konusu ise en kısa zamanda çocuğumuzu bir göz hastalıkları uzmanına göstermemiz gerekir. Aileleri yanıltan bir önemli sorunda çocuğun gözlerinden birinin sağlam diğerinin bozuk olması durumudur. Bu durumda ne aile nede eğitim kurumu ilgilisi çocuğun gözündeki rahatsızlığı fark etmeyebilir. Bu nedenle çocuğun görmesini araştırırken mutlaka gözler tek tek kapatılıp her bir göz için ayrı ayrı problem olup olmadığı araştırılmalıdır” diye konuştu.

Dr. Mehmet Tüysüz, anne babalar ve kreşteki öğretmenler için çok basit görme testlerinden birisinin okulda veya evde kolayca uygulanabildiğini ifade ederek “Bir beyaz kağıt üzerine bir cm boyutlarında ‘E’ harfi çizilerek veya bir kartondan ‘E’ harfi oluşturularak 5 metre mesafeden çocuğa bu ‘E’ harfinin açık tarafının ne tarafa baktığı sorularak görmesi hakkında kabaca bir fikir sahibi olunabilir. Bu işlemin mutlaka yukarıda da bahsettiğimiz gibi her bir göz için tek tek yapılması gerekmektedir. Bu test sağlıklı her çocuğa 3–4 yaşlarında uygulanırsa ileride oluşabilecek olan çok daha ciddi sorunlara erkenden müdahale etme şansımız olur. Çok daha başarılı ve çok daha az maliyetle bu sağlık sorunlarını giderme imkanına sahip oluruz” şeklinde konuştu.

Dr. Mehmet Tüysüz, Karadeniz Lazer Göz Merkezi olarak özel veya devlet kurumu anaokullarından veya kreşlerden resmi bir talep kendilerine gelmesi halinde okullarla işbirliğine gidilerek ve çocuklardan hiçbir ilave ücret talep etmeden, belli bir randevu sistemiyle, sosyal güvenlik çatısı altında hiçbir fark ücreti almadan bu çocukların göz taramalarını kliniklerinde yapabileceklerini söyledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2009 Cumartesi 11:05:05
Güncelleme :3 Ekim 2009 Cumartesi 21:23:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?