30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

D.Karadeniz sermayesi bölge dışına akıyor

Merkez Bankası Trabzon Şube Müdürü Tevfik Hayati Boyalı, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bulunan kamu veya özel sermayeli bankalardan il dışına büyük bir nakit akışı yaşandığını söyledi. 

Dış Ticaret Müsteşarlığı Doğu Karadeniz Bölge Müdürlüğü'nün aylık yayın organı 'Dış Ticaret' Dergisi'ne açıklamalarda bulunan Merkez Bankası Trabzon Şube Müdürü Tevfik Hayati Boyalı, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 3'ü kamu sermayeli, 9'u özel sermayeli ve 3'ü de yabancı sermayeli olmak üzere toplam 15 bankanın faaliyet gösterdiğini belirtti. Bölgede toplam 211 banka şubesi olduğunu, kamu sermayeli bankaların daha geniş alana yayılmasına rağmen özel ve yabancı sermayeli bankaların daha çok il merkezlerinde toplandığını belirten Boyalı, en yoğun bankacılık faaliyetinin Trabzon'da gerçekleştiğini kaydetti. 

Bankaların işlem faaliyetlerine bakıldığında kamu sermayeli bankaların piyasaya daha çok nakit sürdüğü, özel bankaların ise bu nakitleri topladığının gözlemlendiğini belirten Ovalı, "Piyasaya sürülen banknotların önemli bir kısmının diğer illere aktarıldığı sanılmaktadır. Bu haliyle Doğu Karadeniz Bölgesi'nden daha çok nakit çıkışı olduğu söylenebilir" dedi. 

Mevduatlar açısından bakıldığında 'bireysel tasarruf mevduatları' ile 'döviz tevdiat hesapları'nın daha çok olduğunun gözlendiğini kaydeden Ovalı, "Mevduata bakıldığında bireysel banka müşterilerinin tuttuğu tasarruf hesapları ilk sıradadır. Onu döviz hesapları takip etmektedir. Ticari nitelikli mevduat, bireysel mevduat toplamının 4'te 1'i kadardır. Bankalarda toplanan mevduatın büyük bir kısmı bireysel tasarruf sahiplerine aittir. Döviz tevdiat hesapları yurtdışındaki yerleşikler eliyle bölgeye döviz girişi olmasındandır. Bölgedeki bankalar içinde en fazla mevduat Trabzon'da bulunmakta, onu Ordu takip etmektedir. Döviz tevdiat hesapları açısından Trabzon ilk sırada, Giresun 2. sıradadır" diye konuştu
iha
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2007 Perşembe 15:29:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?