2
Mayıs
2024
Perşembe
TRABZON

Dersimiz YTL

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen ’Enflasyon Muhasebesi ve Yeni TL Tanıtım Toplantısı’ Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Konferans Salonu’nda yapıldı.


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ve Trabzon Ticaret Borsası’nın (TTB) da katkılarıyla düzenlenen toplantının açılışında konuşan TTSO Başkanı Şadan Eren, enflasyonun ekonomik ve sosyal hayatta neden olduğu tahribattan vergi sisteminin de payını fazlasıyla aldığını söyledi.

Enflasyonist ortamda işletmelerin gerçek olmayan karları üzerinden vergilendirildiğini kaydeden Eren, "Bu durum işletmelerin zaten kısıtlı olan sermayelerini, kurumlar ve gelir vergisi olarak ödemeleri sonucunda eritmektedir. Enflasyonun zararları iş dünyasını her geçen gün daha çok etkilerken, doğal olarak bu durum enflasyon muhasebesini gündeme getirmiştir. Bu uygulama reel sektörün önünü açacak ve kayıt altında çalışan kesim için büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Ayrıca bu uygulamanın kayıt dışı ekonomi kayıt altına alacağına ve beraberinde muhasebe ve maliyeye de disiplin getireceğine inanıyoruz" dedi.

Enflasyon Muhasebesi Bilgilendirme Toplantısı’nda konuşan Prof. Dr. Reşat Karcıoğlu ise muhasebe tekniğinde enflasyon sistemine geçişin ana nedeninin ülkede görülen yüksek enflasyonun bir defaya mahsus bir şey olmadığının anlaşılması ve gittikçe kronikleşmesi olduğunu söyledi. Enflasyon muhasebesinin özünde yeniden değerlemenin biraz daha genişletilmiş bir hali olduğuna dikkat çeken Karcıoğlu, "Enflasyon muhasebesinin özünde değerleme ve öz sermayenin korunması yatmaktadır. Enflasyon muhasebesinin uygulanmasıyla firma enflasyonun olumsuz etkilerinden kurtulmuş olmaz. Ancak bu tekniğin uygulanmasıyla enflasyon nedeniyle sanal hale gelen finansal tablolardan ziyade firmanın gerçek durumunu gösteren mali tablolar elde edilebilmektedir. Bu da firmanın geleceğe yönelik olarak daha sağlıklı tahminlerde bulunabilmesini kolaylaştıran çok önemli bir etkendir" diye konuştu.

Toplantıda daha sonra Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu Temsilcisi Ali Tuğlu enflasyon muhasebesinin uygulanışını mali tablolar üzerinde gösterdi. Yine Maliye Bakanlığı’ndan Firuzan Tığlı ise enflasyon muhasebesi uygulamalarına ait daha önceki toplantılarda sorulan çeşitli sorular ve bunlara verilen cevapları aktaran bir sunum yaptı.

Toplantının sonunda enflasyon muhasebesi ile aynı tarihte kullanılmaya başlanacak olan YTL ile ilgili bir tanıtım yapıldı.

trabzon
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2004 Pazartesi 17:17:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?