5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Dink davasında avukat kavgası

HRANT DİNK CİNAYETİ SORUŞTURMASI

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinde görevi ihmal ve görevi kötüye kullanma suçlarından yargılanan aralarında Trabzon İl Jandarma eski Alay Komutanı Ali Öz'ün de bulunduğu sekiz jandarma görevlisinin yargılanmasına bugün devam edildi.

Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki davanın bugün yapılan duruşmasına, tutuksuz sanıklar astsubay Okan Şimşek, uzman çavuşlar Veysel Şahin, Hüseyin Yılmaz ve Hacı Ömer Ünalır, dönemin İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz, İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız, astsubaylar Gazi Günay ve Önder Araz katılmadı.

Albay Ali Öz'ün avukatı Ali Sürmen mahkemedeki savunmasında, "Bizim davamızın konusu Ali Öz ve arkadaşlarının görevi ihmaline ilişkindir. Davamızın konusu Yasin Hayal'in eylemleri değil. Karşı taraf davada Yasin Hayal yargılanıyormuş gibi talepte bulunmaktadır. Davaya siyasi bir boyut kazandırılmak istenmektedir. Davanın esasından uzaklaşılmaktadır. Bu nedenle biz istihbarat elamanlarının dinlenmesine ilişkin ara karardan vazgeçilmesini istiyoruz" dedi.

Okan Şimşek, Veysel Şahin ve Metin Yıldız'ın avukatları da, Sürmen'in talebine katıldıklarını belirterek yargılamaya katkısı olmayacak jandarma istihbarat elamanlarının dinlenmesi talebinin reddini ve alınan ara karardan dönülmesini istedi.

Bunun üzerine mahkeme başkanı, jandarma istihbarat elemanlarına ilişkin yapılacak yargılamada kişilerin isimlerinin açıklanmasının kamu güvenliğini zedeleyecek nitelikte olması nedeniyle bu kişilerin ileride hayati tehlike geçirmemeleri için yargılamanın bu kişilerle ilgili kısmının CMK'nın 182. maddeleri gereğince gizli yapılmasına, duruşmanın açıklığının kaldırılmasına, buna ilişkin tutanaklar hakkında CMK 187. maddesi gereğince yayın yasağı konulmasına karar verdi, basın mensupları da dışarı çıkarıldı.

Trabzon Valiliği'nce asayiş toplantılarında Hrant Dink cinayeti öncesi bir konuşma ve çalışma olmadığının bildirildiği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Veysel Şahin'e ilişkin yazısı ile sorgulama tutanağının gönderilmiş olduğu görüldü.

Jandarma Genel Komutanlığı'nca Hrant Dink cinayeti öncesinde bu konuda herhangi bir çalışma yapılmadığına dair yazısı ve istihbaratın çalışma usullerine ilişkin yazısı okundu.

TBMM Hrant Dink Cinayeti Araştırma Komisyonu'nun mahkemeye gönderdiği beş klasörden oluşan dosya okunurken, müdahil avukatlarına dosyadaki bilgiler ile fikirleri soruldu. Avukatlar, yazılı beyanatta bulunacaklarını belirterek Trabzon eski Valisi Hüseyin Yavuzdemir ile Trabzon eski Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek'in tanık olarak dinlenmesini, ayrıca Jandarma Genel Komutanlığı'nın Yasin Hayal konusunda ve Yasin Hayal'in dahil olduğu herhangi bir örgütlenmeye ilişkin bir çalışma olup olmadığının sorulmasını istedi.

Mahkeme başkanı, jandarma tarafından bildirilen haber elemanlarının gelecek celsede duruşmaya tanık sıfatı ile hazır bulundurulmaları için gizli şekilde yazı yazılmasına, Trabzon eski Valisi Hüseyin Yavuzdemir ile eski emniyet müdürü Ramazan Akyürek'in dinlenmesine ilişkin talebin dosya kapsamı dikkate alınarak reddine, dosya ile ilişkisi olmayan Veysel Şahin isimli jandarma görevlisi hakkında daha önce istenilen belgenin gelmiş olduğu, dosya ile bu kişinin bir alakası bulunmadığı anlaşıldığından bu kişinin kolluk ve mahkeme ifadelerinin istenmesine ilişkin talebin reddine karar vererek duruşmayı 25 Aralık 2009 tarihine erteledi.

AVUKATLAR ARASINDA GERGİNLİK

Mahkeme bittikten sonra müdahil avukatlardan Bahri Bayram Belen'in basın mensuplarına bilgi verdiğini gören sanık albay Ali Öz'ün avukatı Ali Sürmen duruma tepki gösterdi. Sürmen, "Sayın avukatım, bilgi vermeyin yayın yasağı var" diyerek kızgın bir şekilde söylenerek baro odasına hareket etti. Bunun üzerine avukat Bahri Bayram Belen de Sürmen'e, "Benle mahalledeki çocukları azarlar gibi konuşma, ne diyeceksen gel yüzüme konuş" dedi. Ali Sürmen de "Şov yapma" diyerek tartışmaya başladı. Çıkan gerginliğe diğer müdahil avukatları Hakan Bakırcıoğlu, İnci İşbulur ve İsmail Cem Halavut da katılırken, adliye görevlileri araya girerek tartışmanın büyümesini önledi.

Adliye çıkışında tüm yaşananlardan sonra basının karşısına geçen Avukat Bahri Bayram Belen şunları söyledi: "Jandarma haber elamanlarının isimleri gizli olarak bildirildi. Bu kişilerin güvenliği açısından dinlenmeleri sırasında gizli duruşma yapılması kararı verildi. Dolayısıyla bu haber elemanları kimlikleri açıklanmasın diye gelecek oturumda gizli dinlenecekler. Onların güvenliği açısından alınan bir tedbir."

Belen, avukatlar arasında yaşanan gerginlikle ilgili soruya şöyle karşılık verdi: "Gizlilik kararı dışında yanlış bir bilgi verdiğimizi zannederek bizi uyarmak istemiş. Belki biraz uslup uygun değildi ama konuştuk sorun çözümlendi. Avukatlar birbirleri ile konuşurken karşı tarafta olsa her zaman meslek kurallarına en azından insani nezaket kurallarına uymak zorundadır."

HRANT DİNK CİNAYETİ SORUŞTURMASI
HRANT DİNK CİNAYETİ SORUŞTURMASI
İHA
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2009 Cuma 15:46:04
Güncelleme :23 Ekim 2009 Cuma 17:47:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?