30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Dink'in avukatı Trabzon'da

Trabzon Valiliği'nin, Dink Cinayeti ile ilgili ihmali bulundukları iddia edilen görevli polislere soruşturma izni vermemesi üzerine bugün Hrant Dink'in avukatı Bahri Belen Trabzon'a geldi. Trabzon Valiliği'ne dilekçe ile başvuruda bulunan Belen, daha önce soruşturma izni verilmeyen kamu görevlileri ile kolluk mensupları hakkında soruşturma açılması için itirazda bulundu.

Trabzon Valiliği, Hrant Dink'in avukatlarının, Trabzon eski emniyet müdürleri Ramazan Akyürek, Reşat Altay ile eski istihbarat şube müdürü Engin Dinç, istihbarat şube müdürü Faruk Sarı, emniyet amiri Ercan Demir, komiser yardımcısı Özkan Mumcu, eski polis memuru Muhittin Zenit ve polis memuru Mehmet Ayhan hakkında suç duyurusu üzerine istenen soruşturma iznini vermemişti.

Bunun üzerine Trabzon'a gelen İstanbul Barosu avukatlarından Bahri Belen, Trabzon Valiliği'ne soruşturma izni verilmemesi nedeniyle itiraz dilekçesi verdi. Belen, konuyla ilgili basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Trabzon Atatürk alanındaki Mc Donald's'ın bombalanması olayı sonrası mağdurlarının hiçbirinin şikayetçi olmamasına dikkat çekerek "Çok ilginç. Bu olayda yaralanan, bundan zarar gören insanlar, arabası zarar görenler ve onların ebeveynleri şikayetçi değil. Bunun izahını bugüne kadar kimse yapamadı" dedi.

Hrant Dink cinayeti olayında polisler hakkında idari bir soruşturma yürütüldüğünü ancak bu idari soruşturmada valilik makamının bunlarla ilgili herhangi bir ceza soruşturması açılmasına mahal olmadığı yönünde karar verdiğini anlatan Belen, şöyle konuştu: "Bu karara itiraz edeceğiz veya etmeyeceğiz. Bu konuda kararımızı dosyayı inceleyerek vereceğiz. Şu an bize bazı belgeler gizlidir diye verilmedi. Oysa böyle bir dosya ile ilgili gizli belge olmaz. Suç olayı ile ilgili gizli belge olmaz. Zaten devlet sırrı yasası diye bir yasa çıkmadı. Ayrıca Bölge İdare Mahkemesi'ne yasa gereği itiraz edeceğiz. Bu belgelerin eksiksiz olarak tarafımıza verilmesi için başvuruda bulunduk. 'Başvurunuzu inceleyelim' dediler. Çünkü o belgeleri alamazsak yapacağımız itirazın hiçbir anlamı olmaz"

Öte yandan Avukat Belen'in valilik makamına verdiği dilekçesinde şu ifadelere ver verildi: "4483 sayılı yasa uyarınca, bazı kolluk mensupları ve kamu görevlileri ile ilgili yürütülen soruşturma sonrasında 4483 sayılı yasanın 6. maddesi uyarınca soruşturma izni verilmemesine karar verilmiştir. Merhum Fırat (Hrant) Dink varisleri olarak itiraz edip etmemeye karar vereceğiz. Ancak bu konuda sağlıklı bir karar verebilmek, tahkikat dosyasının eksiksiz ve titizlikle incelenmesi ile olanaklıdır. Ve bu konuda gizlilik kaydı ile bazılarının verilmemesi, hem Devlet Sırrı Yasası'nın hem de A.Y. ve Ulusalüstü Sözleşmelerde güvencelenen 'adil yargılama hakkı' açısından kabul edilemez. Bu nedenle dosyadan tüm belgelerin fotokopisinin verilmesini vekil olarak saygı ile dilerim."

iha
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2007 Perşembe 15:26:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?