30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Doğu Karadeniz limanları hareketli

Doğu Karadeniz Bölgesi'nin deniz liman gümrük sahalarından yapılan ithalat ve ihracat hız kesmeden sürüyor. Limanlar, her dönemde hareketlilik oranını sürekli arttırıyor. 

Dış Ticaret Müsteşarlığı Doğu Karadeniz Bölge Müdürlüğü'nden edinilen bilgilere göre, bölgedeki Trabzon, Rize ve Hopa limanlarından 2007 yılının Ocak-Nisan aylarını kapsayan dönemde toplam 335 milyon dolarlık ihracat yapıldığı bildirildi. Verilere göre 2007 yılının Ocak-Nisan döneminde Trabzon gümrüğünden yaklaşık 232 milyon dolarlık, Rize gümrüğünden 91.3 milyon dolarlık, Hopa gümrüğünden 12.2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. 2006 yılı aynı dönemine göre Trabzon gümrüğünden yapılan ihracat yaklaşık yüzde 5 düzeyinde azalırken, Rize gümrüğünden yapılan ihracat yüzde 12.73, Hopa gümrüğünden yapılan ihracat ise yüzde 55 oranında artış gösterdi. Ordu ve Giresun gümrüklerinin nisan ayı rakamları ise açıklanmadı.
İTHALATTA YÜZDE 18 ARTIŞ
Verilere göre, aynı dönemde yapılan ithalat miktarının ise yüzde 18 oranında arttığı belirtildi. Buna göre Doğu Karadeniz limanlarından 2007 yılının Ocak-Nisan döneminde 201 milyon dolar değerinde ithalat yapıldı. 2006 yılında aynı döneminde 170 milyon dolar ithalat gerçekleştirilmişti. Buna göre Giresun gümrüğünden yapılan ithalat rekor bir artışla yüzde 210, Rize gümrüğünden yapılan ithalat yüzde 134, Hopa gümrüğünden yapılan ithalat yüzde 60, Trabzon gümrüğünden yapılan ithalatta yüzde 9.8 oranında artarken sadece Ordu Gümrüğü'nden yapılan ithalatta yüzde 8 azalma oldu. 

Yetkililer, Doğu Karadeniz Bölgesi'nden dış ülkelere gıda maddeleri, fındık, yaş meyve-sebze, yumurta, buğday unu, yağlı hamsi filetosu, siyah çay, temizlik maddeleri, elektrikli eşya, elektrik malzemeleri, boş LPG tankı, pamuk, tekstil ve deri giyim eşyası, PVC lambiri, inşaat malzemeleri, mermer, MDF, mukavva-karton, muhtelif ev ve büro malzemesi, bakır, krom, kurşun ve çinko cevheri, yonga levha, çimento, klinker, bentonit, aks, tampon, makine yağı, tekerlek poyrası ihraç edildiğini kaydettiler. Yetkililer, aynı dönemde dış ülkelerden ekmeklik buğday, kepek, kömür, kereste-tomruk, odun hamuru, melamin emdirilmiş kağıt, tekstil malzemesi, muhtelif deri, hurda metal, sac, petrol boru hattı ve baraj malzemeleri, çeşitli makine, öğütücü bilye, kimyevi madde ve kartonlarla hologramlı etiket, gübre ithal edildiğini bildirdiler.


iha
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2007 Çarşamba 18:29:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kayahan bektaş IP: 78.162.152.xxx Tarih : 29.11.2007 22:09:19

yaaa orayı çook görmek isterim bende ankarada balıkçıyım halde balık busene bol heralde amn bolssun vatandaş hamsi yesin bu sezon iyi pra var heralde ama mgerç ekonomi çöktü orda piyasa nasıl benim melil atarsaniz sevinirim bir ara kaçpara dolar mesala bir usuzi kaça dolar ok