30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Doğu Karadeniz'de markalaşma atağı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde düşük olan marka sayısını düzenlenen 'Marka ile Rekabet Kazan' konferansları ile arttırmayı hedeflediklerini söyledi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Avrupa Birliği Bilgi Bürosu’nca düzenlenen Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, “Marka ile Rekabet Kazan” konferansları başladı. Proje kapsamında Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer alan iller de markalaşma oranının yükseltilerek ekonomik alanda katma değer oluşturulması hedefleniyor. Projeye Artvin, Giresun, Trabzon, Rize, Gümüşhane ve Bayburt ticaret odaları destek veriyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren, Türkiye ortalamasına bakıldığında Doğu Karadeniz Bölgesi’nde marka haline gelmiş işletme sayısının düşük olduğunu belirtti. Başkan Eren, sadece Trabzon’da KOBİ bazında 230 civarında marka oluşturmuş işletme bulunduğunu, bunun oldukça düşük olduğunu ifade ederek "KOBİ ölçeğindeki marka oluşturma sıralamasında Türkiye’de ilk 10 şehir arasına girmeyi hedefliyoruz. Bunun için işletmelerin çalışmalarına destek verilmesi gerekiyor. Trabzon özeli dışında Doğu Karadeniz’in diğer illerinde de KOBİ düzeyinde marka sayılarının düşük. Markalaşma sürecini geliştirmek için bu çalışma önemli bir başlangıç" dedi.

Pazarda rekabet edebilmek için işletmelerin markalaşmasının zorunlu hale geldiğine işaret eden Başkan Eren, “Sadece kendi pazarımızda değil, dış pazarlara ulaşırken elbette marka oluşturarak yola çıkmak gerek işletmeye gerekse bölgeye ciddi ekonomik katma değer katacaktır. Markalaşarak büyüyen firmalar istihdam içinde önemli bir alan oluşturacaktır” diye konuştu.

'Marka ile rekabet kazan' konferanslarının iki bölüm halinde yürütüldüğünü belirten Başkan Eren, birinci bölümde, KOBİ olarak adlandırılan işletmelerin marka ile büyümelerinin hedeflendiğini bildirdi. KOBİ’lere bu anlamda nasıl marka olacakları, markalaşma ile kazanacakları avantajlar ve büyümelerini etkileyecek modellerin sunulacağını vurguladı. İkinci bölümde ise hedeflenen illerin kendi öz değerleri olan üretimlerinin coğrafi işaretlerinin çıkarılması olarak gösteren Başkan Eren, “Bu konferanslarda KOBİ’lerimizin markalaşmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Diğer yandan da yerel üretimlerimizi marka haline getirmeyi hedefledik. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bir çok değerimizin coğrafi işaretlerinin tescili yok denecek kadar az. Yerel üretimlerimize bu anlamda sahip çıkmalıyız” şeklinde konuştu.

"TAKLİTLERİMİZİN ÖNÜNE GEÇMELİYİZ"
Açıklamasında özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’ne özgü geleneksel yerel üretimlerin bölge dışından oluşan talepler doğrultusunda, farklı il ve bölgelerde üretimlerinin arttığını, bunun önüne geçilmesi için mutlaka var olan zenginliklerimizin korunması için Türk Patent Enstitüsü’nden 'Coğrafi' işaretlerin bölge adına çıkarılmasının bütün ilgili kesimlerin sorumluluğunda olduğuna dikkat çeken Şadan Eren "Trabzon’a özgü altın hasır örme ürünleri farklı illerde de üretilerek pazara sunuluyordu. Ancak Coğrafi işaret başvurusu TTSO’nun desteğinde, Kuyumcular Odası tarafından yapılarak bu ürünün Coğrafi hakları bölge adına korumaya alındı. Ayrıca geleneksel Çarşıbaşı Keşanı, Hamsiköy Sütlacı, Trabzon Vakfıkebir Ekmeği ve Trabzon Telkarisi ve Hasırı ile ilgili Coğrafi işaret başvuruları yapıldı. Trabzon dışında Rize’de tescilli Coğrafi işeret yok. Başvurusu yapılan Anzer Balı ve Rize Bezi var. Giresun’da ise Giresun Tombul Fındığı (Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği) tescil ettirildi. Gümüşhane’de Tescilli Coğrafi İşaretler Gümüşhane Kömesi ve Gümüşhane Dut Pestili bulunuyor. Bayburt ve Artvin’de ise henüz Tescilli Coğrafi İşaretler ve Başvurusu Yapılan Coğrafi İşaretler bulunmamaktadır” dedi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) AR-GE birimi olarak Akçaabat köftesinin Coğrafi işaret olarak tescili için başvuru hazırlıklarının tamamlandığını ifade eden Başkan Eren, “Marka İle Rekabet Kazan” konferansları kapsamında bölge illerinde yapılacak olan bilgilendirmenin ardından bölgede gerek KOBİ bazındaki işletmeler gerekse coğrafi işaretlerin tescili anlamında yeni markalar oluşturulmasını beklediklerini vurguladı. Eren, bu kapsamda konferans süresince katılımcıların yapacağı öneriler doğrultusunda markalaşacak değerler listesi çıkartılacağını ve yönde ilgili kesimlerin kendi öz değerlerimize sahip çıkması ve bölgenin markalaşmasına katkı verileceğini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2007 Çarşamba 13:11:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?