5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Doğu Karadeniz'e yeni liman

İran İslam Cumhuriyeti menşeli bir firmanın Doğu Karadeniz’de 1 milyar Dolar bütçeli yeni bir liman inşa etmek istediği belirtildi.


Konuyla ilgili açıklama yapan kısa adı DEİK olan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türk-İran İş Konseyi Eş Başkanı Ali Osman Ulusoy, 2000 yılında kurulan Türk-İran İş Konseyi’nin bugüne değin 60’ın aşkın toplantı gerçekleştirdiğini belirterek İran İslam Cumhuriyeti ile Türkiye arasında ciddi bir ticaret seviyesine ulaşıldığını söyledi. Ali Osman Ulusoy, 2000 yılında 400 milyon dolar olan Türkiye ile İran İslam Cumhuriyeti arasındaki dış ticaretin bugün 10 milyar dolara yaklaştığını vurguladı. ”İran ile iş yapmak zordur ama kolayladık” diyen Ulusoy ”Veriler ortada. Ama potansiyel daha da büyüktür. Doğu Karadeniz ve bölgemiz açısından bu gelişmeler olumlu yansımaktadır. İran İslam Cumhuriyeti menşeli bir firma, Doğu Karadeniz’de 1 milyar dolar bütçe ile yeni bir liman inşa etmek istiyor, bu konuyla ilgili görüşmeler sürüyor” şeklinde konuştu.


Ulusoy, iki ülke arasında dış ticaretin yakın dönemde 20 milyar doları hedeflediğini belirterek, bunun zamanla daha da artacağını, bu gelişmeyi son 4-5 yıl içerisinde hükümetler düzeyinde sağlanan kararlılığın sağlamış olduğunu söyledi. Turizmde müthiş bir gelişme yaşandığına dikkat çeken Ali Osman Ulusoy, İran İslam Cumhuriyeti’nden Türkiye’ye 2008 yılında 1 milyon 70 bin turist geldiğini, karşılığında Türkiye’den bu ülkeye 50 bin civarında turist gittiğini belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2009 Pazartesi 18:30:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?