2
Mayıs
2024
Perşembe
TRABZON

Doğu Karadeniz'in çöp sorunu büyüyor

Engebeli ve dar bir sahil şeridine sahip olan Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki belediyelerin en büyük sorunlarının başında çöp geliyor. Şehir çöplerini depolayacak bir tesise sahip olmayan belediyeler, mevcut çöp dökülen alanların da artık iflas etmesi ile çöp konusunda büyük çaresizlik yaşıyor.

Bütün belediyeler çöplerini deniz kenarlarında belirledikleri arazilere dökerken, çöp suyu ve artıkları zaman zaman denize akıyor ve etrafa yaydıkları koku da çeşitli hastalıklara da davetiye çıkartıyor. Bölgede hiç bir belediyenin çöp ayrıştırma tesisi bulunmuyor. İç kesimlerdeki ilçe belediyeleri ise çöplerini yol kenarlarına dökmek zorunda kalıyor.

Konuyla ilgili olarak konuşan Katı Atık Yönetimi Çevresel Bilinç Geliştirme Bölgesel Platform Koordinatörü Mustafa Yazıcı, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 8 milyon kişinin yaşadığını belirterek, "Bölgedeki 309 belediye, günde yaklaşık 55 bin ton çöp topluyor. Şehir merkezlerinden günde Trabzon 150, Ordu 100, Giresun 80, Rize 60, Artvin ve Gümüşhane’den de yaklaşık olarak 60 ton çöp toplanmaktadır. Toplanan bu tonlarca çöp ayrıştırılmadan, geri kazandırılmadan çevreyi kirletmeye, öldürmeye devam ediyor. Trabzon, bu yüzden denizden bugün 800 metre uzaklaşmıştır" dedi.

Çöplere atılacak değil, ayrıştırılıp geri kazandırılabilecek maddeler olarak bakılması gerektiğine dikkat çeken Mustafa Yazıcı, "Gelişmiş ülkeler çöpü bir zenginlik kaynağı olarak görmekte ve toplanan çöpleri ayrıştırarak kullanmaktadır. Bizler, çöpü kaynağında ayrıştırmadan çevreye gelişigüzel bırakmaya devam edersek, yakın bir gelecekte oluşacak çöp dağları arasında nefes alamaz duruma geleceğiz. Bu noktada yerel yönetimler bu konulara daha duyarlı yaklaşmalı ve hazırlanan projeleri dikkate almalıdırlar" diye konuştu.

TRABZON (İHA) -
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2004 Çarşamba 16:42:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Murat Ensici IP: 220.98.241.xxx Tarih : 30.09.2004 03:17:13
Merabalar sayin Mustafa Yazici, Eger mumkun olurda size ulasabilecegim bir email adresi verir iseninz sizin ile kati cop atiklarini ayristrilmasi hakkinda gorusmek isterim. Sizlere Japonya'dan yazmaktayim. Saygilarimla Muart Ensici