5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Domuz Gribinin aşısı yok

Trabzon Sağlık İl Müdürü Mustafa Hakyemez, insanda hastalığa sebep olan domuz gribi virüsünden koruyabilen bir aşı bulunmadığını belirterek bu virüsün görüldüğü ülkelere seyahat edeceklerin yerel otoritelerinin öngördüğü tedbirlere uyması ve gerektiği durumlarda da basit cerrahi maske kullanılması durumunda hastalığın bulaşma riskinin azalacağını söyledi.


Domuz gribi virüsünün, domuzlarda hastalığa yol açan bir mikroorganizma olan influenza tip A virüsünün insanlarda oluşturduğu solunum yolu hastalığı olduğunu belirtti. Virüsün şimdiye kadar insanlarda hastalığa yol açmadığını ve sadece domuzlarda görüldüğüne dikkat çeken Hakyemez, “Ancak, mikroorganizmadaki değişime bağlı olarak ortaya yeni bir formu çıkmıştır ve bu virüs solunum yolu ile özellikle yakın temas, öksürmek ve hapşırmak suretiyle insandan insana bulaşabilmektedir” dedi.


Domuz gribinin insan sağlığına etkileriyle ilgili konuşan Hakyemez, “İnsanlar arasında domuz gribi enfeksiyonu, tek tek vakalar olarak ya da salgınlar halinde görülebilir. Klinik belirtileri gribe (mevsimsel influenzaya) benzer. Bunlar; ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, genel vücut ağrısı, halsizlik ve bitkinlik şeklindedir. Ancak bazı vakalarda hiçbir belirti görülmediği halde ölümle sonuçlanabilmektedir” diye konuştu.


İnsanların domuz gribini genellikle enfekte olmuş domuzlardan aldığını ve şu anki salgında insandan insana bulaşmanın da olabileceğinin düşünüldüğünü dile getiren Hakyemez, insandan insana bulaşmada yakın temasın, hastalığı taşıyanlarla aynı ortamı paylaşmanın önemli rol oynadığını ifade etti.
İnsanda hastalığa sebep olan domuz gribi virüsünden koruyabilen bir aşı bulunmadığının altını çizen Mustafa Hakyemez, bu hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat edeceklere şu tavsiyelerde bulundu:


“Mümkün olduğunca kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunulmaması, bulaşma riskini azaltacaktır. Solunum yoluyla bulaşan tüm hastalıklar için olduğu gibi başta sabunla el yıkama gibi kişisel hijyen önlemlerini uygulamak son derece önemlidir. Gidilen ülkelerin yerel otoritelerinin öngördüğü tedbirlere uyulması ve gerektiği durumlarda basit cerrahi maske kullanılması hastalığın bulaşma riskini azaltacaktır. Ayrıca grip belirtileri görüldüğünde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.”
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2009 Cuma 17:08:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?