5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Dostluk grubundan istifa etti

AK Parti Trabzon Milletvekili Mustafa Cumur, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Doğu Türkistan Özerk Bölgesi'nde Uygur Türklerine yönelik saldırılara tepki göstererek Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti Parlamenterler Dostluk Grubu'ndan istifa etti.


Çin Halk Cumhuriyeti'nin Doğu Türkistan'daki Uygur Türkleri'ne yönelik politikasını 'vahşet' ve 'katliam' olarak tanımlayan Milletvekili Cumur, söz konusu olayların Türk halkında derin yaralar açtığını vurguladı. Saldırılarda can kaybının korkutucu rakamlara ulaşmasından endişe ettiğini dile getiren Cumur, "Hayatını kaybeden soydaşlarımızın sayısının gelen bilgilerin çok üzerinde olduğu yolunda bilgiler alınmaktadır. Çin makamlarının dünya ile irtibatını kestiği bölgeden sağlıklı haber alınamaması
endişelerimizi daha da arttırmaktadır. Bu son saldırılar ve katliamlar da Çin Halk Cumhuriyeti siyasi makamlarının ve güvenlik güçlerinin sözde bahanelerle Uygur Türklerine karşı giriştiği sistemli ve bilinçli etnik temizlik ve imha hareketinin yeni bir aşaması olarak görülmelidir" dedi.


Çin Halk Cumhuriyeti'nin Uygur Türklerine yönelik saldırılarını şiddetle kınadığını ifade eden Cumur, "Uygur Türklerine yapılan bu saldırılar bir an önce durdurulmalıdır. Yaşanan gelişmeler karşısında Çin Halk Cumhuriyeti gayri ciddi duruşu olaylara bakış açısını net bir şekilde göstermektedir. Bu sebeple Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti Uluslararası Parlamenterler Dostluk Grubu üyeliğimden istifamı içeren dilekçemi TBMM Başkanlığına sundum" diye konuştu.
Öte yandan AK Parti Trabzon milletvekilleri Kemalettin Göktaş ve Asım Aykan da Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti Uluslararası Parlamenterler Dostluk Grubundan istifa etmişti.

iha
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2009 Cumartesi 18:54:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?