30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Dünya basını Trabzonu konuşuyor

Dünya basını, Dink cinayeti ile gündeme gelen Trabzon'u konuşuyor. Batı'nın iki büyük gazetesi Financial Times ve New York Times aynı günde Trabzon'u irdeleyen uzun haberler yayınladı.

Financial Times, "Türk futbolunun sönen devi" gibi nitelemeleri kullandığı "Trabzon, modern Türkiye ile ayak uyuduramıyor" yorumunu da yaptı. "Aşırı milliyetçilik yuvası" diyen New York Times ise, "Birçok Türk kentini etkileyen yoksulluk, işsizlik ve fırsat eksikliği özellikle burada eziyor" görüşünü dile getirdi.

Financial Times gazetesi, Trabzon'daki futbol aşkını kastederek "Güzel oyun takıntısı olan Karadeniz kentinin çirkin tarafı" başlığı ile yayınladığı haberinde özellikle Trabzon'da futbolun yaşamdaki büyük ağırlığına dikkat çekti.

Dink cinayetinden bu yana Türkiye'deki gözlerin Trabzon'a çevirdiğini kaydeden gazete, Trabzon konusunda dile getiren, "milliyetçilik yuvası, aşırı İslamcı, örgütlü suç ve silah kültürü" gibi savlarda doğruluk payı olmakla birlikte Trabzon'un başka Türk kentlerinden daha milliyetçi veya muhafazakar olmadığını belirtti. Gazete, "Ve bunlar, nedenler değil, belirtiler, burada birçok kişi, Trabzon'un sorununun ekonomik gerileme ve sosyal durgunluk olduğunu söylüyorlar" diye yazdı.

Ingiliz gazetesi, Ankara, Kayseri ve Konya gibi diğer Anadolu kentlerinin çok canlı olduğunu, ancak Türkiye'nin 2002 yılından bu yana yaşadığı ekonomik canlanmanın sanki Trabzon'u ıskaladığını savundu. Gazete şöyle devam etti:

"TÜRK FUTBOLUNUN SÖNEN DEVİ"

"Trabzon'un gerilemesinin, Türk futbolun sönen devi Trabzonspor'dan daha iyi bir barometre olamaz. Kentin klüp ile özdeşleşiyor sanki, bağımsız bir cumhuriyeti temsil eden bir ulusal takım gibi. Ticaret Odası Başkanı Sadan Eren de 'Trabzon'un beynin yarısı Trabzonspor' diyor."
Financial Times, bir futbol takıkımının öldürme eğilimleri gösteren gençlerin ortaya çıkmasından sorumlu tutulamayacağını ancak Trabzonspor'un durumunun kentinin psikolojisinin bir parçası olduğunu vurgularken, "Trabzon, modern Türkiye ilea yak uyduramıyor" ifadesini de kullandı.

NYT: AŞIRI MİLLİYETÇİLİK YUVASI

Trabzon kaynaklı bir haber de yayınlayan New York Times ise, Dink cinayeti zanlılarının "Türk milliyetçiliği yuvası" olan Trabzon'dan geldiklerine dikkat çekti.

NYT, Trabzon'un canlılığına işaret ettiği haberinde Trabzon'un modern Türkiye'nin şekillenmesinden önce de kosmopolit bir kent olduğunu kaydederken "Moda giysileri ve şık kafeteryalar ile dolu renkli alışveriş merkezlerinin altında birçok Türk kentini olumsuz etkileyen yoksulluk, işsizlik ve fırsat eksikliği, burada, özellikle gençleri eziyor" görüşünü dile getirdi.

"ESRARENGİZ KİŞİ"

Trabzon'da daha once gerçekleşen McDonald saldırısı ve Katolik papaz cinayeti gibi olaylarına dikkat çeken gazete, "esrarengiz" bir kişi olarak nitelendirdiği Erhan Tuncel'in McDonalds saldırısına karışmasına karşın kendisine "muhbir" olarak faaliyet gösterme özgürlüğünün tanındığını, Dink cinayeti öncesi polise dört defa ihbar yaptığı haberlerinin yayınlandığını ancak bir zanlı olarak tutuklu bulunduğunu yazdı.

ABD'li gazete, Trabzonluların silahlara olan düşkünlüğüne değinirken de AKP'nin Trabzon Milletvekili Asım Aykan'ın "Silahlar olmadan yapamayız. Bizim toplumuzun kültürünün özel bir parçasıdır. Silah ateşlemeden sevinçimizi dile getiremiyoruz. Kültür budur, güzeldir ancak kötüye de dönüşebilir" açıklamasına da yer verdi.
anka
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2007 Perşembe 13:56:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?