5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Dünya Veteriner Hekimler günü

Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Sebahattin Yazıcı, Türkiye’de yeterli alt yapıya sahip olmayan çok sayıdaki veteriner fakültesinin eğitimde kaliteyi düşürdüğünü ve bu alanda işsizliğe yol açtığını söyledi.


Dünya Veteriner Hekimler Günü dolayısıyla odaya kayıtlı bir grup veterinerle Trabzon Valiliği önündeki Atatürk Anıtına çelenk koyan Sebahattin Yazıcı, gün dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında veterinerlerin halk sağlığı adına çok önemli görevler icra ettiğini belirtti.
Hayvanların ve hayvansal ürünlerin insan yaşamında vazgeçilmez bir yerinin bulunduğunu dile getiren Yazıcı, hayvan sağlığı teşkilatlarının yürütülmesinde veteriner hekimlerin etkin bir role sahip olduğunu kaydetti.

“VETERİNER FAKÜLTELERİNİN SAYISININ ARTMASI KALİTEYİ DÜŞÜRDÜ”

Türkiye’de veteriner hekimlerin yetiştiği fakültelerinin sayısının gereğinden fazla olduğunu ve bunun eğitimde kaliteyi düşürdüğünü ileri süren Yazıcı, “Ülkemizde açılmış ve açılmasına karar verilmiş toplam 19 veteriner fakültesinden 17’sinde eğitim ve öğretim faaliyeti sürmektedir. Çok fazla sayıda ve alt yapısı yeterli olmayan fakülte açılması doğal olarak eğitimde kaliteyi düşürmüş ve işsizliğe yol açmıştır. Canlı hayvan varlıkları ülkemizden çok daha fazla olan İngiltere’de 6, Fransa’da 4 ise veteriner fakültesi bulunduğu göz önüne alınırsa ve ülkemizdeki fakültelerin sayısının çok fazla olduğu ortaya çıkmaktadır” dedi.

“ÇOCUKLARA HAYVAN SEVGİSİ YERİNE ŞİDDETİ ÖZENDİREN DAVRANIŞLAR SERGİLENİYOR”

Yeni Belediyeler Yasası ile belediyelerin bünyesindeki veteriner müdürlükleri ve veteriner kadrolarının lağvedildiğini hatırlatan Yazıcı, bu durumun olumsuz sonuçlara yol açtığının altını çizerek şöyle konuştu:
“Belediyelerdeki bu yapılanma bozulunca bir yandan kuduz vakaları, bir yandan da toplu köpek katliamlarında artışlar görülmeye başlamıştır. Bu durum sağlıklı hayvan yerine ölü hayvanların tercih edildiğini göstermektedir.Çocuklara ve topluma hayvan sevgisi yerine ileride şiddet yanlısı olmayı özendiren davranışlar sergilenmiştir. Ünlü Rus yazar Tolstoy ‘Hayvan öldürmekle insan öldürmek arasında sadece bir adım vardır’ diyerek bu tür toplumların gelecekte ne olacaklarının haberini çok daha önceden vermiştir. Bazı belediyelerde veteriner hekim kadrolarının boş olması nedeniyle halkın gıda güvenliği ile alay edercesine et ve et ürünü satan işyerlerinin denetimi sadece belediye zabıtalarınca yapılmaktadır.”

VETERİNER HEKİMLERİN BEKLENTİLERİ

Veteriner hekimlerin ülke menfaatleriyle birebir örtüşen ve aynı zamanda uluslararası gereklilik arz eden bazı beklentiler içinde olduklarını kaydeden Yazıcı, bu beklentileri şöyle sıraladı:
“Veteriner hizmetlerinin optimal düzeyde yürütülebileceği merkez ve taşra teşkilat yapısı yeniden oluşturulmalı, hayvan sağlığının korunması, hayvan hareketlerinin kontrolü, kayıt sistemi ve hastalıklarla mücadele için gerekli istihdam sağlanmalı, veteriner halk sağlığı ve gıda güvenliğinin temini için uluslararası kabulleri ve mesleki gerekleri yerine getirilmeli, hayvan hastalıkları ile mücadele ve eradikasiyon projelerinin her hastalık için ayrı geliştirilmeli ve bütçelendirilmeli, veteriner araştırma hizmetleri canlandırılmalı ve uzmanlık eğitimin yeniden başlatılmalı, hayvansal ürün kaçakçılığı ve hayvansal ürün ithalatı önlenmeli, hayvan ıslahı çalışmaları geliştirilmeli, tarım ve hayvancılık sektörüne hizmet eden KİT’lerin özelleştirme adı altında tasfiye edilmesine engel olunmalı ve üretici-yetiştirici örgütlenmesinin sağlıklı bir şekilde yapılması sağlanmalı.”
Veteriner hekimlere verilen önemin, hükümetlerin halk sağlığına, topluma ve insana verdiği önemle eşdeğer olduğunu söyleyen Yazıcı, Türkiye’deki veteriner hizmetlerinin hak ettiği yere gelmesi umuduyla bütün meslektaşlarının Dünya Veteriner Hekimleri Günü’nü kutladı.

İha
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2009 Cumartesi 16:46:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?