30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Fındık üreticilerine bakım uyarısı

Fındık üreticileri Ekim ayında yapmaları gereken çalışmalar konusunda uyarılırken, özellikle fındık ağaçlarında budamaya önem vermeleri istendi.

Trabzon Ticaret Borsası'ndan (TTB) konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Ekim ve kasım ayları gelecek yılın ürününe hizmet etme aylarıdır. Bunun için de budamaya önem verilmelidir. Öncelikle fındık dallarının ayıklanmalı, kurumuş, kırılmış ve verimden düşmüş dallar hatta ocaklar çıkarılarak yerleri yeni gen kök sürgünlerine bırakılmalıdır. Gereksiz kök sürgünleri de ayıklanmalıdır. Kışlık gübre adı verilen fosforlu ve potasyumlu gübrelerin toprağa verilme zamanı da Ekim, Kasım aylarıdır. Genellikle 3 yılda bir verilen fosforlu gübrelerde, ocakların çevresinde dalların altına gelecek şekilde 10-15 santimetre derinliğinde açılacak 20-30 çukura atılarak kullanılmalıdır" denildi.

Açıklamada, mayıs böceği larvaları ile ilaçlı mücadelenin de Eylül, Ekim aylarında yapıldığı belirtilerek şu ifadelere yerverildi: ''Bunun için 50-50 santimetrelik çerçeve ile bahçenin az görülen 16 ayrı yerinde işaretleme yapılır. Buralar 25 santimetre derinliğinde kazılır, bir örtü üzerine alınan toprak incelenerek 1 santimetrede 3 adet larva varsa toprak ilaçlaması yapılır. Gübreleme, rastgele alınan gübreyi gelişigüzel toprak yüzeyine saçmakla olmaz. Gübreleme, yapılan toprak tahlilleri sonucunda toprağınızın ihtiyacına göre saptanarak tavsiye edilen gübreyi, belirtilen miktarda, önerilen zamanda ve şekilde vermekle olur."

iha
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2007 Çarşamba 13:59:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?