30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

'Fındık üreticisi boşa kürek sallıyor'

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Turan Karadeniz, fındık bahçeleri için 50-60 yıl olan ekonomik ömür oranının Karadeniz'de 30 yıl geçtiğini söyledi.

Prof. Dr. Turan Karadeniz yaptığı açıklamada, fındık üreticisinin 30 yıldır boşa kürek salladığını söyledi. Bahçelerin yaşlı olması nedeniyle verim kaybının söz konusu olduğunu belirten Karadeniz, bölgedeki fındık bahçelerinin kullanım süresinin 80-100 yılı aştığını belirtti. Karadeniz, "Şu an dedelerimizin tesis ettiği bahçelerden fındık topluyoruz. Oysaki bir fındık dalının ekonomik ömrü 50-60 yıldır. Bu süre geçtikten sonra sökülüp yeniden tesis edilmesi gerekir. Buradan şu çıkıyor. Biz 30 yıldır boşa kürek sallıyoruz. Dalları kesip gençleştirme çalışmalarını yaptığımızı sanıyoruz. Oysaki fındığın kökü yaşlı, dolayısıyla filizler kısa vadede kuruyup gidiyor" dedi.

Fındıkta öncelikli problemin gençleştirme çalışmaları olduğunu ifade eden Karadeniz, Türkiye ortalamalarında birim alandan 90-100 kilogram fındık alındığını, diğer fındık üreticisi ülkeler olan İspanya, İtalya ve Amerika gibi ülkelerde bu oranın 150-250 kilograma kadar çıktığını da kaydederek, "Aradaki bu farkın sebebini büyük ölçüde tesis yılında yatıyor. Bizim bu ülkelerle birim alanda rekabet imkanımız çok zor. Onlarda toplam rekolte oranında rekabet edebiliriz. Daha çok ekim alanlarımız var. Aksi halde rekabet etmemiz söz konusu değil" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2007 Pazartesi 18:53:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?