5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Fındık üreticisi ümitsiz

Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen ve radikal kararlar içeren yeni fındık stratejisine üreticiler şüpheyle yaklaştı.

Bu kararların fındık sektörü açısından olumlu sonuçlar doğuracağına inanan üreticilerin sayısının bir hayli az olduğu belirtiliyor.
Trabzon'da, uzun yıllar fındık üreticiliği yapan Ahmet Altınsoy, alınan kararların büyük kısmını uygulama imkanının bulunmadığını ileri sürdü. Özellikle fındık ekim alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin '750 metreden daha yüksek ve eğimi yüzde 6'dan daha fazla alanlarda fındık yetiştirilmemesi' yönündeki kararın uygulanma şansının çok düşük olduğunu belirten Altınsoy, "Fındığını kimse sökmez. Adam söküp de ne yapacak? Üretici zaten perişan. Bizim buralarda fındıktan başka tarım ürünü yetişmez. Çünkü
arazinin yapısı buna uygun değil" dedi.


Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) artık fındık alımı yapmayacak olmasının üreticiler açısından hiç de iyi sonuçlar doğurmayacağını belirten Altınsoy, şöyle konuştu: "Bu kararla üretici tam manasıyla tüccarın kucağına düşmüştür. Tüccar artık fındık fiyatlarıyla istediği gibi oynayabilecektir."
Doğu Karadeniz Bölgesi'nin coğrafi yapısı dolayısıyla eğiminin fazla olduğunu belirten bazı üreticiler ise, bu eğimli arazilerde fındıktan başka bir ürünün yetiştirilmesinin mümkün olmadığını belirtti. Sakarya ve Düzce bölgelerinde arazinin daha düz olduğunu ve makineli tarım imkanının bulunduğuna dikkat çeken üreticiler, fındık ekim alanlarının fındıktan başka geçim kaynağı bulunmayan Doğu Karadeniz Bölgesi yerine bu bölgelerde daraltılması gerektiğini savundu.
Bazı üreticiler ise şu ana kadar çok sözlerin verildiğine, çok vaatlerde bulunulduğuna ancak sonradan bunların unutulduğuna dikkat çekerek bilhassa dönüm başına yapılacak 150 TL destekleme parasının ellerine geçmeden inandırıcı bulunmadığını ifade etti.


ALINAN KARARLARI DESTEKLEYEN ÜRETİCİLER DE VAR
Fındıkla ilgili alınan kararlara şüphe ile yaklaşan ve umutsuz olan üreticilerin aksine sayısı az olsa da bazı üreticiler yeni kararları destekliyor. Özellikle dekar başına üç yıl süreyle yapılacak 150 TL ödemenin güzel bir uygulama olduğunu belirten üreticiler, bu kararların fındık piyasasını düze çıkaracağını savundu.
Alınan kararları destekleyen üreticilerden Hasan Ercelep, "Ben bu kararların üreticinin lehine olduğunu düşünüyorum. Hiç siyaset yapmaya gerek yok. Geçen yıl sekiz ton fındık yaptık, parasını alamadığımız gibi fazladan 1 milyar lira da yevmiyeci parası verdik. Eğer bu destekleme yapılırsa hiç olmazsa yevmiyecilerin parasını öderiz" dedi.
TMO'nun artık alım yapmayacak olmasının da doğru bir karar olduğunu söyleyen Ercelep, sözlerine şöyle devam etti: "Fındık piyasası ve fiyatı, arz ve talebe göre belirlenir. Devlet arz fazlasını aldıktan sonra piyasaya müdahale etmemeli. Zaten fiyatın oluşmasında rekolte etkili olacaktır. Bu yıl fındık rekoltesi 400, bilemedin 450 bin ton civarında gerçekleşecek. Fiyat da bu piyasada belirlenecektir. Ben bu sene fındık fiyatının dört TL civarında gerçekleşmesini bekliyorum."

iha
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2009 Çarşamba 17:26:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?