30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Fındıkta Rusya pazarının önü açıldı

Rusya Federasyonu'nun fındık ithalatına uyguladığı gümrük vergileri yıl sonuna kadar kaldırıldı. Kararın Türkiye'nin bu ülkeye yaptığı fındık ihracatının önemli oranda artmasına neden olacağı tahmin ediliyor. 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Arslantürk, son yıllarda fındık üretimleri artan Gürcistan ve Azerbaycan'ın gümrük vergisi vermemek için Rusya'ya kaçak yolla soktukları fındık miktarında büyük bir artış olması nedeniyle böyle bir kararın alındığını söyledi. Naturelden işlenmişe kadar çeşitli türler için yüzde 5 ila yüzde 15 arasında gümrük vergisi uygulayan Rusya'nın bu kararının en büyük fındık ihracatçısı olan Türkiye'ye avantaj sağlayacağını kaydeden Arslantürk, "Bu 2 ülkenin fındıkları kalitesiz olmasına rağmen, Rusya'nın uyguladığı yüksek gümrük vergileri nedeniyle kaçak olarak sokuldukları için fiyatı düşük oluyordu. Gümrük vergilerinin kaldırılmasıyla aleyhimize olan bu durum ortadan kalktı. Gümrük vergisi olmadığı için Rus halkı daha ucuza ama kaliteli Türk fındığını yiyebilecek. Bu fırsatı iyi değerlendirip, fındık satışımızı arttıracağız" dedi. 

Rusya'nın geçen yıl Türkiye'den yaklaşık 35 milyon dolar karşılığı 5 bin 750 ton iç fındık aldığını hatırlatan Arslantürk, şunları söyledi: "Çevresindeki ülkelerle birlikte büyük bir pazar olan Rusya'ya 2000 yılında bin 56 ton fındık ihraç ederek, 4 milyon 500 bin dolar civarında döviz elde etmiştik. Bu miktar her geçen yıl artmasına rağmen, hedeflediğimiz seviyeye henüz çıkamamıştı. Türkiye, kendine en yakın, en büyük pazar olan Rusya'ya gümrüklerin kaldırılmasıyla önemli miktarda fındık satabilecek konuma gelmiştir. Bu ülkenin yıl sonuna kadar açıkladığı gümrük vergisi almama kararını önümüzdeki yıllarda devam ettireceğine inanıyoruz. Uygulamanın bu şekilde devam etmesi, Türkiye'nin Rusya'ya yaptığı fındık ihracatını önümüzdeki 5 yıl içinde bugünkünün 5 katına kadar çıkarması muhtemeldir."
Arslantürk, Rusya'nın giderek zenginleşen bir ülke olduğunu, buna paralel olarak da her üründe kaliteye yöneldiğine de işaret ederek, "Dünyanın en kaliteli fındığını biz üretiyoruz. Demek ki bu pazarda gelecek bizimdir. Ancak, buna rağmen aşağıya yatmamalı ve bu fırsat iyi değerlendirilmelidir. Başta Fındık Tanıtım Grubu olmak üzere sektörle ilgili herkesin Rusya ve çevre ülkelere yönelik reklam ve tanıtım kampanyalarına ağırlık vermesi şarttır" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 27 Mart 2007 Salı 14:30:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?