5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Fırtına Vadisi'nde mini konser

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Avrupa Birliği Bilgi Bürosu tarafından düzenlenen “Tulum Gayda El Ele” etkinliği kapsamında Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Dikalan Köyü’nde mini bir konser gerçekleştirildi.


Köy kahvehanesine gelen tulum sanatçısı Birol Topaloğlu ve gayda sanatçısı Richard Laniepce, tulum ve gayda hakkında köylülere kısa bir bilgi verdikten sonra ezgilerini çalmaya başladılar.

İlk olarak tulumla horon oynayan köylüler gaydanın sesini önce sessizce dinlediler ardından dinledikleri ezgilerin ritmine kapılıp horon oynamaya başladılar. Daha sonra tulum ve gayda çalarak köy yolunda vatandaşlarla yürüyen sanatçılar bir köy evinde de yerel sanatçılarla buluşup onların ezgilerine eşlik ettiler.


TTSO AB Bilgi Bürosu Koordinatörü Yakup Karbuz, etkinliğin kültürler arasındaki dostluğu geliştirmek buna katkı sunmak amacıyla gerçekleştirildiğini belirterek, “Bu tür çalışmalar ülkemizin, özelde de bölgemizin ne kadar zengin bir birikime sahip olduğunu tüm dünyaya tanıtıyor. Öte yandan bizlere de diğer kültürleri, onların beğenilerini öğrenme şansını sunuyor. Bugün sizler burada çok değerli iki sanatçının ezgilerini dinleyerek sanatın kardeşliğe çağıran gücüne bir kez daha tanık oldunuz” dedi.


Tulum sanatçısı Birol Topaloğlu da burada yaptığı konuşmada farklı toplumlar arasındaki kültürel benzerliklerin kardeşliğin önünü açtığını belirterek, “Önyargılardan arınıp kültürel zenginliklerimizle birbirimizle daha güçlü şekilde kenetleneceğimiz ortadadır. O yüzden köyümüzdeki sanat duyarlılığı hiç eksilmeden sürmeli, kültürel değerlerimizin yaşaması için elimizden gelen çabayı göstermeliyiz” diye konuştu.


Gayda sanatçısı Richard Laniepce de Karadeniz’de, Dikalan Köyü’nde olmaktan büyük bir keyif aldığını dile getirerek, “Burada çok sıcak insanlar var. Sizin aranızda bulunmak, gaydamı sizlere çalmak beni çok mutlu etti. Bu dostluğumuzun artarak sürmesini dilerim” şeklinde konuştu.


Köylüler ise Gayda’nın ilginç bir çalgı olduğunu ve tuluma benzediğini belirterek, “Gayda’nın köyümüzde çalınması bizim için çok anlamlı oldu. Ayrıca ilginç, geliştirilmiş bir çalgı. Bunu inceleyerek bizler de tulumuz da geliştirmeler yapabiliriz” şeklinde yorum yaptılar.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2009 Cuma 18:16:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?