3
Mayıs
2024
Cuma
TRABZON

FİSKOBİRLİK borçları temzileyecek

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pamuk, 15 Ocak 2007 tarihi itibariyle fındık üreticilerine olan bütün borcun ödenmiş olacağını söyledi. 

12 Eylül 2006 tarihinde yapılan FİSKOBİRLİK Kongresi'nden sonra ilk kez Trabzon'a gelen Pamuk, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Şefik Mollametmetoğlu'nu ziyaretinde basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Fındık üreticisine olan borçların ödenmesi için çalışmaların sürdüğünü belirten Pamuk, kredi sorunlarının bulunmadığını ve şu ana kadar 110 trilyon lira kredi temin edildiğini kaydetti.

Kendi öz kaynaklarıyla borcun 10 trilyonluk kısmını ödediklerini aktaran Pamuk, kalan 60 trilyon liralık borcun da ödenmesine yakında başlayacaklarını söyledi. Kurban Bayramı'nın araya girmesi nedeniyle ödemelerin tamamının yapılamayacağını dile getiren Pamuk, bayramdan sonra 15 Ocak tarihi itibariyle üreticiye 2005 ürünü fındıktan kalan bütün borcun ödenmiş olacağını ifade etti. Tartışmalara konu olan FİSKOBİRLİK'e ait mülklere de teklifler geldiğini açıklayan Yaşar Pamuk, 28 Aralık tarihinde yapılacak genel kurulda satışa çıkartılması düşünülen Fiskomarlar ile Başak Sigorta'daki yüzde 6.67'lik hisseye ciddi teklifler yapıldığını belirtti. Pamuk, "Başak Sigorta'daki hissemiz için Başak Sigorta ile bir görüşme yaptık. Bu görüşmede 13 milyon 150 bin dolarlık bir konuşmamız oldu. Şayet genel kuruldan satışla ilgili karar çıkarsa, bu paraya karşılık hisselerimizi satabiliriz. Ayrıca Fiskomarlar'ın tamamını satmak istiyoruz. Bunlar için almış olduğumuz teklifler de 20 trilyon lira civarında bulunuyor. Şayet Fiskomarlar'ı satamazsak onları daha rantabl bir hale getireceğiz" diye konuştu. 

Fındık fiyatlarının serbest piyasada mutlaka yükseleceğini vurgulayan Pamuk, "Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile FİSKOBİRLİK, piyasalardaki arz fazlası fındıktan daha fazla fındık satın aldı. TMO, 18 ay boyunca bu fındığı satmayacağını açıkladı. Bu şartlar altında üretici paniğe kapılmayıp bekler ve fındığını erken pazara indirmezse, fındık fiyatı yükselecektir. Biz fındığı 5 YTL'ye aldık ancak aldığımızdan daha yüksek bir fiyata satacağız" ifadelerini kullandı. 

FİSKOBİRLİK'e ait binayı kiralayan ancak açılışı geciken Trabzon Özel Doğu Karadeniz Üniversitesi'nin kirasını ödemediğini ve bu yüzden binadan tahliye edilmeleri için mahkemeye başvuruda bulunduklarını da dile getiren Pamuk, binayı geri almak istediklerini ve başka bir şekilde değerlendirmeyi düşündüklerini kaydetti.
iha
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2006 Perşembe 23:02:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?