30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Gazetecilerin 'yıpranma hakkı' eylemi

Trabzon'da bir grup gazeteci, basında yıpranma hakkını kaldıran Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'ndaki taslağı protesto ederken, bir grup gazeteci de önce sıkıntılarını dile getiren haberi tamamladı, ardından da eyleme destek verdi.

Toplumun değişik kesimlerindeki sıkıntıları, acı tatlı olayları dile getirerek kamuoyunun bilgisine sunan gazeteciler bu kez kendi sıkıntılarını dile getirmek için eylem yaptı. Trabzon'da Gazeteciler Cemiyeti'nin önderliğinde Atatürk Alanı'nda toplanan bir grup gazeteci, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'ndaki taslakta yer alan ve gazetecilerin yıpranma hakkını kaldıran düzenlemeyi protesto etti.

Yakalarına siyah kurdele takan gazeteciler adına açıklama yapan Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Şefik Mollamehmetoğlu, hükümetin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik öngören tasarıyı TBMM'ye getirdiğini belirterek, toplumun büyük bir çoğunluğunu ilgilendiren tasarının, kamuoyunda yeterince tartışılmadan ve değişik kesimlerin görüşleri alınmadan parlamento gündemine taşındığını söyledi.

Sosyal Güvenlik Reformu' adı altında sunulan tasarının, çalışanlar açısından birçok tehlikelerle dolu olduğunu ve birçok alanda hak gasplarına neden olacağını ileri süren Mollamehmetoğlu, "İşte bu hak gasplarından biri de basın çalışanlarına ilişkindir. Mevcut yasa, gazetecilik dahil bazı mesleklerin yıpratıcı özelliklerinden ötürü, 20 yıllık çalışma süresini 25 yıl olarak kabul etmektedir. Yeni tasarı, bu yıpranma tazminatının kaldırılmasını öngörmektedir" dedi.

"Gazetecilik, dünyanın en yıpratıcı, en çok tehlikeye açık ve güvencesi en az olan mesleklerinden biridir" diyen Mollamehmetoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gazeteciler, ekonomik, sosyal, siyasal baskı ve kıskaç altında, uygulanmayan yasalar nedeniyle sosyal güvencesiz ve örgütsüz bir biçimde çalışmakta, çalışmaya zorlanmaktadır. Dünyada da, ülkemizde de gazeteciler her gün saldırıya uğramakta, öldürülmekte, yoğun bir baskı ve gerginlik ortamında kutsal görevini yerine getirmeye çalışmaktadır. Bizler ayrıcalık istemiyoruz. Gerçek anlamda bir adalet ve eşitlik istiyoruz. Hükümetin sözde eşitlik sağlama uğruna giriştiği bu eşitsiz ve adaletsiz düzenleme,
zaten çok zor koşullarda çalışan gazetecileri daha ağır bir fatura ile karşı karşıya bırakacak, mesleğe olan ilgiyi azaltacaktır. Gazetecilik mesleğinin gördüğü her türlü zarar, demokrasinin ve özgürlüklerin zarar görmesi demektir. Hükümeti bu yanlış düzenlemelerden vazgeçmeye, sorunları çözme arayışını demokratik zemin içinde ilgili taraflarla görüşerek diyalog yoluyla yapmaya, öncelikle yıpranma hakkımızı elimizden alacak olan düzenlemeyi tasarıdan çıkarmaya çağırıyoruz".

Basın açıklaması sırasında bir grup gazeteci de meslektaşlarının eylemini kamuoyuna duyurmak için görevlerini yapmaya çalıştı. Eylemi haberleştiren gazeteciler görevlerini tamamladıktan sonra eyleme katılarak hem meslektaşlarına destek verdiler hem de yıpranma hakkını kaldıran düzenlemeyi protesto ettiler.

iha
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2007 Perşembe 16:36:11
Güncelleme :6 Aralık 2007 Perşembe 17:50:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?