5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Gençlerde intihar eğilimi artıyor

Trabzon İmperial Hastanesi Başhekimi ve Psikiyatri Uzmanı Dr. İrfan Coşkun, intihar eğiliminin gençlerde daha fazla olduğunu belirterek bayanların da erkeklerden daha çok intihara yöneldiklerini söyledi.


Konuyla ilgili bir açıklama yapan Psikiyatri Uzmanı Dr. İrfan Coşkun, gençlerde intiharın başta aile baskısı olmak üzere, beklentilerinin her geçen gün fazlalaşması, sevgiliden ayrılma, bireyselleşmede önlerine çıkan engeller, gelecek kaygısı ve başarısızlık korkusu gibi bir çok sebebi olduğuna dikkat çekti.

Dr. Coşkun, ergen intihar girişimlerinin son zamanlarda ciddi bir şekilde artık gösterdiğini kaydederek “Ergenlik problemleri son yıllarda ciddi boyutlara ulaşmıştır. Ailelerin çocuklarını yetiştirirken daha hassas davranmaya başlamaları, çocuklarının başarısı için onlara dayattığı baskı, bazen de aşırı tolerans ve özgüveni sağlamaya çalışırken yapılan yanlış davranışlar çocukların ergenlik dönemlerini daha fırtınalı yaşamalarına sebep olur.

Peki tüm bu tehlikeler karşısında neler yapılmalıdır? Ergenlik dönemindeki gence daha arkadaşça yaklaşmaya çalışmak, dayatma usulü ile değil anlamaya çalışarak dinlemek gerekmektedir. Başaramadığımızı hissettiğimiz anda ise hiç geç kalmadan ve tereddüt etmeden uzman yardımına başvurulmalıdır” dedi.


Gençlerin intihar girişimlerinin kızlarda erkeklere oranla daha fazla olduğunu kaydeden Dr. Coşkun “Ancak sonuca ulaşan intihar girişimi ise erkeklerden oldukça azdır. Bunun nedeni de gençlerin isteklerini, üzüntülerini, sıkıntılarını bu yolla anlatmaya çalışmalarıdır. Bazen çıkar sağlamak amacı ile yapılan intihar girişimleri de vardır.

Yine de bu girişimler o kadar sıkıntılı bir durum olmadığını göstermez. Çocuk ya da ergen neden çıkar sağlamak amacıyla bu yola başvurmuştur? Bu seferde araştırılması gereken konu budur. Ayrıca bir intihar girişimi diğer girişimlerin habercisidir. Ertelediğiniz her şey çocuğunuzun hayatı olabilir. Dikkatli olmak ve uzman yardımından yararlanmak en akılıca yöntem olacaktır" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2009 Çarşamba 13:38:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?